Izvor: Radio 021, 03.Dec.2020, 23:18

Ruska vakcina stigla u Srbiju, ispitivanje na Torlaku

Prve doze ruske vakcine Sputnjik 5 za laboratorijsku kontrolu stigle su u Srbiju, objavili su večeras beogradski mediji.

Rusija je danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dostavila 20 doza svoje vakcine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ruska vakcina protiv korona virusa stigla u Srbiju i da će stručnjaci njihovu ispravnost proveriti narednih dana u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << serume "Torlak".

On rekao je da se do kraja godine očekuju prve količine Fajzerovih vakcina.

"Do kraja februara, početkom marta, trebalo bi da stigne 350 hiljada Fajzerovih vakcina", najavio je Vučić, koji veruje da je svaka vakcina dobra.

Na pitanje da li očekuje da će građani Srbije prihvatiti da se vakcinišu protiv korona virusa, odgovorio je da "ne možete nikoga naterati da primi vakcinu". Govoreći o ispravnosti vakcina, predsednik je rekao da su proizvođači iz "važnih svetskih zemalja" i da "niko nije lud da truje narod".

Po njegovim rečima, vakcine će biti besplatne za sve građane i neće biti obavezne.

Ruska vakcina od subote dostupna u Moskvi

Ruska vakcina protiv korona virusa "Sputnjik V" od subote će biti dostupna ugroženim kategorijama stanovništva u 70 zdravstvenih ustanova u Moskvi. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da vakcine mogu da prime zaposleni u prosvetnim i zdravstvenim ustanovama i u lokalnoj upravi.

Vakcina će biti ponuđena ljudima između 18 i 60 godina starosti koji ne pate od hroničnih bolesti i ženama koje nisu trudne i koje ne doje. Napredna faza testiranja ruske vakcine još je u toku, ali je ona već ponuđena rizičnim grupama kao što su zdravstveni i prosvetni radnici.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je naredio vladi da do kraja sledeće nedelje počne obimnu vakcinaciju u Rusiji. Nekoliko sati ranije, Velika Britanija je objavila da je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa koju su razvile kompanije "Fajzer" i "Biontek", čime je postala prva zemlja koja je to učinila.

Ruske vlasti su odobrile vakcinu "Sputnjik V" nakon što je ona testirana na svega nekoliko desetina ljudi, što je dovelo do oštrih kritika i u zemlji i iz inostranstva. Stručnjaci navode da bezbednost i efikasnost vakcine može da bude potvrđena tek nakon testiranja na desetinama hiljada ljudi.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.