Izvor: Politika, 13.Dec.2010, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada računa zbog poreskih dugova

Ukoliko obaveze ne budu izmirene do kraja ovog meseca, od Nove godine će se ići na blokadu računa firmama sve dok dugovanja ne budu u potpunosti izmirena

Građani i preduzeća koji u narednih dvadesetak dana ne iskoriste pogodnost i stare poreske obaveze izmire uz otpis kamata, rizikuju da im od 1. januara iduće godine sa računa bude skidan novac dok ne izmire sav dug koji uključuje i kamatu.

Na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << republičkog Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, lokalnim samoupravama ostavljena je mogućnost da donesu odluku o otpisu kamata za neizmirene obaveze po osnovu poreza na imovinu, lokalne komunalne takse i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta dospele do 31. decembra 2009. godine.

Grad Beograd je iskoristio ovu mogućnost i, u interesu građana, doneo odluku da se otpišu kamate svima koji plate glavni dug dospeo do ovog roka, kao i tekuće obaveze za 2010. godinu, rečeno je „Politici” u Gradskoj upravi.

Ukoliko te obaveze ne budu izmirene do kraja ovog meseca, od januara 2011. godine, pošto sud utvrdi dug, ići će se na blokadu računa firmama sve dok dugovanja ne budu u potpunosti izmirena. Građanima će se blokirati deo primanja do izmirenja duga. Neće se ići na maksimalan iznos do dve trećine plate, već na višestruko niži iznos, rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Grad Beograd nedavno je, takođe, građanima koji imaju dugovanja prema „Infostanu” dao mogućnost da uz potpisivanje sporazuma uđu u program plaćanja dugovanja na rate uz otpis kamate. Ova pogodnost takođe važi samo do Nove godine i produženja roka neće biti. Posle toga će se, kada sud završi svoj deo posla, ići na blokadu računa, ali tada će se dug naplaćivati zajedno sa kamatom.

Da su u Beogradu ozbiljni u rešavanju poreskih dugova svedoči podatak da su prvi na udaru zaposleni u javnim komunalnim preduzećima i gradskoj administraciji. Onima koji ne plaćaju račune u narednim danima biće delimično blokirana primanja kako bi namirili dugove.

– Zaposleni u gradskim preduzećima trebaju da daju primer i da redovno plaćaju porez i komunalije. Oni znaju da prvog dobijaju sigurnu platu, markicu, topli obrok. Ne mogu da rade u jednoj gradskoj firmi, a da nekoj drugoj gradskoj firmi duguju za komunalne usluge. To se neće više tolerisati. Tek posle toga na red dolaze nesavesni građani. Ali se iskreno nadamo da će Beograđani iskoristiti mogućnost da im se otpišu kamate. To je jeftinije – rečeno nam je u gradskoj upravi.

D. S.

objavljeno: 13.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.