Velike tenzije: Ništa od dogovora Rusije i NATO-a

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike tenzije: Ništa od dogovora Rusije i NATO-a

"Na sastanku Saveta NATO-Rusija, prvom posle dve godine, nisu prevaziđene razlike između Moskve i tog vojnog saveza" izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Sastanak je bio prilika za "iskren i ozbiljan" razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima povezanim s vojnim aktivnostima Rusije i NATO-a i situaciji u Avganistanu - dodao je prvi čovek alijanse.

- NATO i Rusija imaju duboke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i stalne razlike. Današnji sastanak nije to promenio - kazao je Stoltenberg posle sastanka koji je trajao sat i po duže nego što je planirano.

Stoltenberg je ranije rekao da se sastanak u sedištu NATO-a u Briselu održava da bi se, između ostalog, unapredio "mehanizam za smanjenje rizika u vezi s vojnim aktivnostima".

Najavio je i da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru, gde su ruski vojni avioni nadletali američki ratni brod u međunarodnim vodama i gde je ruski avion presreo američki izviđački avion u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Savet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine, a poslednji put se sastao u junu 2014.

NATO je prekinuo kontakte s Rusijom u znak protesta zbog pripajanja crnomorskom poluostrva Krima i ofanzive proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Stoltenberg je, međutim, rekao da je od velike važnosti da kanali komunikacije s Moskvom ostanu otvoreni.

- Kada su tenzije velike, mislim da je potreba za otvorenim kanalima, političkim dijalogom, previdljivošću, transprentnošću jož važnija - rekao je Stoltenberg.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.