Stoltenberg: Finska treba samostalno da odluči o članstvu u NATO-u

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Finska treba samostalno da odluči o članstvu u NATO-u

Finska treba samostalno da odluči da li želi da postane članica NATO-a, zahtev za članstvo te zemlje će se razmatrati na uobičajenim osnovama i sve negativne reakcije na tu temu bile bi neopravdane, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Finci će samostalno odlučivati da li će predati zahtev za članstvo ili ne. To je osnovni princip — svaka zemlja ima pravo da donosi odluku kojim će putem krenuti, kao i kakvu bezbednost za sebe bira“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a istakao je da nema nameru da savetuje finske vlasti.

„Ukoliko pošalju zahtev, taj zahtev će biti razmotren kao i bilo koji drugi zahtev“, dodao je on.

Stoltenberg je takođe rekao da Evropska unija i NATO treba da izbegnu mogućnost dupliranja odbrambenih struktura, iako Alijansa podržava jačanje saradnje među zemljama-članicama EU u odbrambenoj sferi.

Pitanje dupliranja vojne strukture pojavilo se nakon najave o mogućem formiranju evropske armije.

„Ja podržavam sve napore evropskih zemalja da se bezbednost Starog kontinenta učvrsti. To je dobro za Evropu, Evropsku uniju i NATO. Takođe pozdravljam i sve napore kako bi se učvrstila saradnja u domenu odbrane između zemalja EU. Međutim, treba izbegavati sve mogućnosti dupliranja, jer NATO ima komandnu strukturu koja dokazano funkcioniše i daje željene rezultate“, zaključio je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ODKB razmatrao borbu protiv terorizma u Karabahu

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016, 08:28

Ministri spoljnih poslova država-članica Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju sastavili su nacrt odluke o sprovođenju mera u oblasti borbe protiv terorizma i raspravljali na sastanku o sukobu u Nagorno-Karabahu, izjavio je generalni sekretar te organizacije Nikolaj Bordjuža.. . „Posebnu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.