Širenje NATO-a nije bio pokušaj da se uvredi Moskva

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širenje NATO-a nije bio pokušaj da se uvredi Moskva

29.06.2015. -

Zapad je uvek težio strateškom partnerstvu sa Rusijom, a širenje NATO-a uopšte nije predstavljalo pokušaj da se uvredi Moskva i podriju njeni interesi, izjavio je u intervjuu za „Zidojče cajtung“ generalni sekretar Severno-atlantske alijanse Jens Stoltenberg.

Mi smo zaista pokušavali da uspostavimo saradnju sa Rusijom, s tim što je ona trebala da bude zasnovana na minimalnom uzajamnom uvažavanju. Širenje NATO nije predstavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << uvredljiv ispad sa naše strane. Odluke o stupanju u NATO donosile su same nezavisne demokratske zemlje. Upravo narodi Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije su hteli da stupe u NATO. Mi nismo mogli da ih odbijemo, samo zato što se nalaze u regionu koji Rusija smatra svojom sferom uticaja“, rekao je Stoltenberg.

„Samo ako budemo jedinstveni i jaki možemo sarađivati sa Rusijom i razvijati konstruktivne radne odnose. Mi treba da ostanemo jaki i u isto vreme otvoreni za dijalog sa Rusijom“, dodao je on.

Generalni sekretar Alijanse izrazio je žaljenje što evropske zemlje-članice, uključujući Nemačku, ne žure da povećavaju vojne budžete, što je u zajedničkom interesu.

„Radi se o solidarnosti i pravičnosti raspodele zajedničkog bremena rashoda. SAD troše 4 odsto BDP-a na odbranu, a zemlje Evrope — oko 1 odsto. To je nepravedna raspodela tereta“, izjavio je Stoltenberg.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: NATO,   Moskva,   Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Širenje NATO-a nije bio pokušaj da se uvredi Rusija"

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2015

Zapad je uvek težio strateškom partnerstvu sa Rusijom, a širenje NATO-a uopšte nije predstavljalo pokušaj da se uvredi Moskva i podriju njeni interesi, izjavio je u intervjuu za "Zidojče cajtung“ generalni sekretar Severno-atlantske alijanse Jens Stoltenberg...- Posle okončanja hladnog rata,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.