Putnički voz 393 - NATO zločin u Grdeličkoj klisuri

Izvor: KMnovine.com, 12.Apr.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putnički voz 393 - NATO zločin u Grdeličkoj klisuri

Ispaljena su četiri projektila. Prvi projektil je odvojio lokomotivu i prvi vagon od ostatka kompozicije, dok je drugi projektil spržio i totalno uništio treći i četvrti vagon, koji je ostao zalepljen za šine.








Na današnji dan pre 19 godina NATO je, tokom nelegitimne agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ), oko 11.40 sati gađao putnički voz na pruzi >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Beograd – Solun u Grdeličkoj klisuri, 15 kilometara od Leskovca, koji je saobraćao do Ristovca, dok je prelazio Bistrički most preko reke Južne Morave.

Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije utvrđen, jer nisu znali koliko je putnika bilo u vozu, koji je saobraćao na međunarodnoj liniji. Pronađeno je 9 leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je bilo više od 50 putnika, a među poginulima, koji su identifikovani, bilo je i dece i trudnica. U leskovačkoj bolnici primljeno je 16 teže i lakše ranjenih putnika, ali su ranjeni putnici upućivani i u druge bolnice i tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Među poginulima su bili i tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije.

NATO je ispalio još dva projektila, kojima je pogodio drumski most u blizini.

Iako je NATO agresija u početku bila usmerena da dejstvuje samo po vojnim ciljevima, sredinom aprila težište napada proširilo se i na strateške i ekonomske ciljeve, odnosno saobraćajnice, mostove i industrijska postrojenja, i time su životi građana bilo još više ugroženi.


Ovog 21. dana NATO agresije bombardovan je i Kruševac u 2 sata, gde su gađani industrijski kompleks „14. oktobar“ i gradska toplana.

Zatim, u Pančevu je u dva navrata bombardovana rafinerija nafte, u 2.30 i u 22.35 sati, koja je oštećena, ali nije bilo povređenih, dok je u Somboru po peti put u 23 sata gađano skladište „Naftagasa“.

U Novom Sadu je ponovo u 23 sata bombardovana rafinerija, a oštećena je i vodovodna instalacija, a u Kragujevcu je u 2.44 sata bombardovana fabrika automobila „Zastava“.

Ponovo je bombardovana i okolina aerodroma Slatina kod Prištine i čulo se osam detonacija južno od grada.




Izvor: Priče iz predgrađa   :: © 2014 - 2018 ::   Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Devetnaest godina od zločina u Grdeličkoj klisuri

Izvor: RTS, 12.Apr.2018

Danas se navršava 19 godina od neviđenog zločina u Grdeličkoj klisuri kada su avioni NATO alijanse na železničkom mostu preko Južne Morave pogodili voz pun putnika. Kod spomen-obeležja u pet do dvanaest, u vreme granatiranja voza, održana je komemoracija na kojoj su brojne delegacije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.