Budva, Forum NATO o bezbednosti jugoistočne Evrope

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budva, Forum NATO o bezbednosti jugoistočne Evrope

NATO je otvoren za nove članice, istaknuto je na forumu posvećenom bezbednosnim i transatlantskim pitanjima u jugoistočnoj Evropi u Budvi.
Pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Ted Vajtsajd ukazao je na bezbednosne rizike opasnosti od terorizma, kao i širenje uticaja Islamske države, prenosi Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vajtsajd je rekao da NATO "nije zatvoren savez" i naveo da je ta organizacija posvećeana politici otvorenih vrata i Zapadnom Balkanu. Zvaničnik NATO dodao je i da se nada brzom članstvu država regiona.
Forum je otvorio crnogorski premijer Milo Đukanović koji je naveo da nedavni incidenti u Makedoniji ukazuju da "ne može i ne sme biti opuštanja kada je bezbednost Balkana u pitanju".
Đukanović je ocenio da do pune integracija regiona u evropske i evroatlantske strukture, Balkan ostaje "nedovršena priča" .
"Bezbednosne pretnje, gde god da su, naš su zajednički problem i mogu se rešavati samo udruženim snagama", rekao je Đukanović.
Đukanović je ocenio da bi poziv za članstvo, koji zvanična Podgorica očekuje do kraja godine, podstakao napredak Crne Gore.
Joksimović: Srbija nezamenjiv faktor stabilnosti u regionu
Ministarka zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, koja je učesnik foruma, rekla je da je Srbija je nezamenljiv faktor stabilnosti u regionu i značajan faktor promocije bezbednosti u Evropi.
"Naše učešće na ovoj konferenciji pokazuje opredeljenost Srbije da deli evropske vrednosti i da učestvuje u kreiranju i proizvodnji bezbednosti posebno u regionu, ali i da doprinese evropskoj bezbednosti", rekla je Joksimovićeva za Tanjug.
Ministarka je ukazala i na značaj unapređenja i jačanja bilateralne regionale saradnje, a po tom pitanju su, kako je rekla, premijer i vlada učinili puno.
"U prethodnih godinu dana jačanje regionalne saradnje, dobrih bilateralnih odnosa se pokazalo kao veoma efikasan model i u kreiranju odgovora na nove bezbednosne izazove. Srbija je pokazala i koliko je bila efikasna kada je reč o odgovoru na problem lažnih tražilaca azila i migranata čiji je broj u porastu", rekla je Joksimovićeva.
Prema rečima Joksimovićeve, Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ima svoju ulogu i značaj u doprinosu pre svega regionalnoj bezbednosti, ali i šire.
"Mi smo zemlja koja je oduvek znala da deli odgovornost, iskazuje i deli poverenje sa ostalim zemljama u čuvanju i promociji bezbenosti, regionalne i evropske", ocenila je ministarka.
Kako je dodala, panel na kojem će govoriti tiče se evropske bezbednosne arhitekture, novog koncepta i načina da se odgovori na nove izazove na Balkanu i u Evropi.
U tom kontekstu ne postoje samo vojne pretnje već i novi izazovi koji se tiču migracija, tražilaca azila, energetske bezbenosti, organizovanog kriminala, i da se zato moraju iznedriti drugačiji odgovori i mehanizmi, navela je Joksimovićeva.
Skup pod nazivom 2VS Forum je godišnja konferencija koja se bavi pitanjima bezbednosti i ove godine će razmatrati pitanje jačanja stabilnosti Balkana kroz proširenje, pozicioniranje NATO na globalnoj sceni.
Na forumu će se govoriti i o problemu stranih boraca kao rastuće pretnje u regionu, ukrajinskoj krizi, reformi bezbednosnih sistema u cilju odgovora na savremene pretnje terorizma.
Očekuje se prisustvo visokih zvaničnika regiona, a skupu će se sutra, u svojstvu pređedavajućeg OEBS-a obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.