Moskva odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2020, 10:39

Moskva odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije

Moskva odbacuje optužbe NATO-a da narušava suverenitet Moldavije i ističe da se ruski vojni kontingent nalazi u Pridnjestorovlju u skladu sa zakonskim osnovama, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je na taj način prokomentarisala izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga nakon sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, koji je rekao da Rusija navodno krši teritorijalni integritet Moldavije činjenicom da se u Pridnjestrovlju nalaze ruske trupe. „Boravak ruskog vojnog kontingenta u regionu, koji predstavlja sastavni deo zajedničkih mirovnih snaga koje su tamo raspoređene i obezbeđuju zaštitu skladišta u naselju Kolbasna, vrši se na pravnom osnovu. Za 28 godina svog postojanja, mirovnjačka operacija na Dnjestru pokazala je svoju efikasnost, pouzdano osigurava mir i stabilnost u regionu. Mislim da bi NATO mogao da prouči sve dokumente u vezi sa tim“, dodala je Zaharova. Ona je dodala da je „Rusija privržena strogom ispunjavanju mandata svog vojnog kontingenta i zadataka mirovne operacije. „Polazimo od toga da je ova tema u ravni bilateralnih rusko-moldavskih odnosa“, zaključila je Zaharova. Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zaharova: NATO destabilizuje regionalnu stabilnost i zabija klin u odnose između država-suseda

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2020

Rusija je zabrinuta zbog jačanja vojnih snaga NATO u Crnom moru, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da akcije Alijanse destabilizuju regionalnu stabilnost i zabijaju klin u odnose između država-suseda.. Dan ranije šef NATO Jens Stoltenberg rekao je...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.