Moskva obavestila NATO o iznenadnim vežbama

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2016, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva obavestila NATO o iznenadnim vežbama

Moskva je obavestila NATO o iznenadnim vojnim vežbama. Ovde nema narušavanja dokumenata, izjavio je direktor Odeljenja za evropsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Kelin komentarišući reči generalnog sekretara Severnoatlantskog pakta Jensa Stoltenberga.

Iznenada provera ruskih oružanih snaga, tokom koje treba da se proceni stanje vojnog arsenala i gotovost „pojedinih organa vojne uprave“, počela je juče i trajaće do 22. juna.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da ruske vojne vežbe podrivaju transparentnost i predvidljivost. On je naveo da Alijansa nastavlja da se zalaže za promene Bečkog dokumenta OEBS-a da bi mogla da nadgleda iznenadne vojne vežbe država-potpisnica.

„Ministarstvo odbrane obavestilo je sve vojne atašee o tome da se sprovode vojne vežbe“, objasnio je Kelin.

„Druga stvar je što se vežbe tog tipa ne predviđaju u dokumentima koji se odnose na mere poverenja i kontrole naoružanja. To je, zapravo, nova forma i ništa više. Ovde se apsolutno ne radi o narušavanju aktuelnih dokumenata“, dodao je on.

Ranije je zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov izjavio da je Rusija o vojnoj proveri dobrovoljno obavestila sve države-potpisnice Bečkog dokumenta iz 2011. godine.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je saopštavalo da se iznenadne provere izvode u uslovima maksimalne otvorenosti i samo na teritoriji Rusije.

Pogledaj vesti o: Moskva,   NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.