Izvor: RTS, 07.Sep.2020, 13:14

Asanž pred sudom u Londonu, pravna bitka protiv izručenja SAD

U Londonskom sudu počelo je saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u postupku izručenja SAD koje ga terete za odavanje poverljivih podataka američke vlade.
Asanž, koji se već godinu dana nalazi u britanskom zatvoru i zvanično je odbacio zahtev SAD da bude izručen toj zemlji, prenosi AP.

Nekoliko desetina Asanžovih pristalica, među kojima su modna kreatorka Vivijan Vestvud i Asanžova partnerka Stela Moris, okupili su se ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda kako bi mu pružili podršku.
Asanžu, ukoliko bude osuđen preti zatvorska kazna od 175 godina.
Na saslušanju za koje je planirano da traje četiri nedelje čuće se optužbe SAD da je Asanž zajedno sa bivšim pripadnikom američke vojske Čelsi Mening objavio hiljade tajnih diplomatskih kanala i vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, ali i da se udružio sa nekoliko hakerskih organizacija kako bi pribavio poverljive dokumente.
Američka velika porota tereti asanža za 18 tačaka optužnice, od kojih 17 potpadaju pod zakon o špijunaži. Asanž se optužuje za zaveru za primanje i obelodanjivanje poveriljivih diplomatskih i vojnih depeša.
Asanžovi advokati tvrde da je proces politički motivisan i da predstavlja zloupotrebu moći koja može da dovede u pitanje slobodu medija širom sveta.
Ibacivanje posle sedmogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadiProblemi osnivača Vikiliksa za zakonom počeli su 2010. godine kada je uhapšen u Londonu zbog navodnog silovanja dve žene u Švedskoj, a on je odbio da bude izručen toj zemlji strahujući da bi mogla da ga izruči SAD.
Dve godine kasnije, se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu gde je dobio politički azil. Aprila 2019. godine, Asanž je izbačen iz ambasade pošto mu je po stupanju novog predsednika Lenjina Morena na dužnost, Ekvador ukinuo azil.
Već godinu dana Asanž se nalazi u londonskom Belmaš zatvoru i čeka da se saslušanje završi, a njegove mnogobrojne pristalice tvrde da su mu ugroženi i prihičko i fizičko zdravlje, da je u depresiji i da ima probleme sa zubima.
Očekuje se da će presuda biti doneta u narednim nedeljama, možda čak i mesecima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČELO SUĐENJE ASANŽU, PRETI MU 175 GODINA ZATVORA Pristalice se okupile ispred suda u Londonu, među njima i njegova partnerka i Vivijan Vestvud

Izvor: Blic, 07.Sep.2020

U Londonskom sudu danas je počelo saslušanje osnovača Vikiliksa Džulijana Asanža kome se sudi za odavanje poverljivih podataka američke vlade. Asanž, koji se već godinu dana nalazi u britanskom zatvoru i zvanično je odbacio zahtev SAD da bude izručen toj zemlji.

Nastavak na Blic...

Asanž pred londonskim sudom u pokušaju da izbjegne izručenje u SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Sep.2020

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž (Julian Assange) izlazi pred londonski sud 7. septembra u nastavku pravne bitke da pokuša izbjeći izručenje u SAD gde bi mogao da dobije kaznu zatvora od 175 godina. Slučaj na sudu u Londonu je bio odgođen zbog mjera zatvaranja i pandemije COVID-19. Na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Džulijan Asanž pred sudom u Londonu: Da li će osnivač Vikiliksa biti izručen Americi

Izvor: Danas, 07.Sep.2020

Džulija Kvenzler za BBC njuzDžulijan Asanž u sudu Pred sudom u Londonu danas je počelo dugo odlagano dokazno ročište u slučaju osnivača Vikiliksa, najčuvenijeg „uzbunjivača“ u svetu, Džulijana Asanža, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države. Otkako je uhapšen ispred zgrade...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.