Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2018, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

"U cilju civilnog i demokratskog nadzora nad BSK, Ministarstvo odbrane će ostvarivati odgovornosti koje ima. Ministarstvo odbrane će izraditi opšte politike odbrane na strateškom nivou i ostvarivaće svoja ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na osnovu Ustava Kosova", kazao je Beriša.

Predlog zakona su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste, koja je na početku rasprave o zakonu napustila sednicu.

Skupština nastavlja raspravu o zakonu o Bezbednosnoj snazi Kosova.

Skupština Kosova: Srpska lista napustila sednicu

Poslanici Srpske liste napustili su danas sednicu kosovskog parlamenta nakon što je počela rasprava o zakonskim predlozima koji se tiču formiranja Bezbednosnih snaga Kosova (BSK).

Poslanik Srpske liste Igor Simić izjavio je da se njegove kolege odlučno protive usvajanju zakona koji se odnose na BSK, ali i njihovom stavljanju na dnevni red i razmatranju jer je to protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine i interesima srpske zajednice.

Simić je ocenio da bi sredstva koja se odvajaju za transformaciju BSK mogla da budu mnogo bolje uložena u stvaranje novih radnih mesta i poboljšanje života građana Kosova.

Prethodno je Skupština Kosova prihvatila zahtev Demokratskog saveza Kosova da predlozi tri zakona o Bezbednosnim snagama Kosova budu razmatrani u okviru prve tačke dnevnog reda današnje sednice.

Parlament je tako prihvatio zahtev šefa poslaničke grupe DSK Avdulaha Hotija koji je rekao da bi opozicija pod tim uslovima ostala u sali i učestvovala u raspravi i glasanju o tim zakonima.

U dosadašnjoj raspravi o nacrtu Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova predstavnici svih drugih poslaničkih grupa su podržali usvajanje tog i dva druga zakona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Kosova usvojila Zakon o Bezbednosnim snagama

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018

Skupština Kosova jednoglasno je usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK...Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.