Usvojeni zakoni o Bezbednosnim snagama Kosova

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2018, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni zakoni o Bezbednosnim snagama Kosova

Skupština Kosova usvojila je predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, kao i o službi u BSK.

Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o Ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova, Rustem Beriša je rekao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

"U cilju civilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i demokratskog nadzora nad BSK, Ministarstvo odbrane će ostvarivati odgovornosti koje ima. Ministarstvo odbrane će izraditi opšte politike odbrane na strateškom nivou i ostvarivaće svoja ovlašćenja na osnovu Ustava Kosova", kazao je Beriša.

Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju. Opozicija, koja, inače, bojkotuje sednice parlamenta, danas je prisustvovala sednici.

Inače, vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, za skupštinskom govornicom je rekao da taj pokret u suštini podržava predložena zakonska akta o transformaciji KBS. Međutim, rekao je, bilo bi prikladno da skupština utvrdi i pedlog o formiranju oružanih snaga Kosova. Seljimi je dodao da je Samoopredeljenje oduvek podržavao tansformaciju i unapredjenje KBS u vojsku.

Autor: Beta, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.