Jeremić: Nismo i nećemo priznati Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2012, 04:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nismo i nećemo priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je velika verovatnoća da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i poručio da, bez obzira na pritiske, Srbija neće menjati politiku "i Kosovo i EU".

"Dok god je ova vlada, ni za jotu neće biti promene spoljne politike", rekao je Jeremić za B92 i dodao da bi odustajanje od politike koja u središte stavlja očuvanje teritorijalne celovitosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i evropski proces dovelo bi Srbiju u nesagledive opasnosti.

On je odbacio navode da je sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija priznala Kosovo i kazao da je Srbija pokazala da, šta god bila cena, nije spremna da odustane od kosovske politike.

Jeremić je rekao da se može očekivati da će Nemačka, koja je u decembru blokirala odluku, u utorak u Briselu jasno i nedvosmisleno dati podršku da Srbija dobije status kandidata, a da očekuje da će biti otklonjeni nesporazumi sa Rumunijom, povodom rezerve koju je Bukurešt u poslednjem trenutku stavio zbog situacije sa vlaškom manjinom u Srbiji.

On je kazao da je Srbija u decembru bila suočena sa ultimatumom koji nije htela da prihvati.

"Pritisci su bili da odustanemo od kosovske politike i nečega na šta nas obavezuje Ustav. U decembru su ti zahtevi vrlo jasno bili predstavljeni. Mi smo jasno na te zahteve negativno odgovorili", kazao je Jeremić.

Na pitanje šta je promenjeno danas u odnosu na decembar, Jeremić je kazao da je glavna promena to što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Glavna promena je to što smo pristali da se u okviru regionalnih skupova bilo kakva tabla (za Kosovo) pojavljuje, što do sada nije bio slučaj", kazao je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.