Jeremić: Politika I EU i Kosovo jedini put za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2012, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Politika "I EU i Kosovo" jedini put za Srbiju

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je sinoć da je politika "I EU i Kosovo" jedini put kojim Srbija može da nastavi dalje i odbacio svaku mogućnost da sporazum postignut u dijalogu Beograda i Prištine predstavlja veleizdaju.

Prema njegovim rečima, svako odustajanje od ove politike zemlju bi uvelo u lutanja i nesagledive opasnosti.

"Ako je neko imao strah da je to neodrživo, onda sada ima malo razloga da sumnja - to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održiva politika i nastaviće se. To je politika kontinuiteta. Kosovo i EU su njena okosnica", rekao je Jeremić u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Van regiona - UN, OEBS, sve ostaje sa Unmikom

Govoreći o optužbama da je sporazum iz Brisela veleizdaja, poniženje, Jeremić je to odlučno odbacio.

"Ova vlada ne bi ostala na okupu ni jedan dan da je to tako, niti bih ja obavljao ovaj posao", naglasio je Jeremić.

Upitan koji je bio ustupak Srbije učinjen u Briselu on je objasnio: "Promena je to što smo pristali da se u okviru regionalnih skupova pojavi bilo kakva tabla i na to da to bude model u svim regionalnim inicijativama, ali u međunarodnim organizacijama van regiona - UN, OEBS, sve ostaje nepromenjeno sa Unmikom".

On je rekao da postoji velika verovatnoća da Nemačka jasno u utorak podrži kandidaturu Srbije i dodao da jedina zemlja koja po tom pitanju u ovom času izražava rezerve jeste Rumunija, zbog položaja vlaške manjine.

Kako je istakao, Beograd je tokom ovog vikenda bio na liniji sa Bukureštom, kako bi nesporazum bio prevaziđen.

Biserko: Početak kraja jedne politike

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko iznela je u istoj emisiji sasvim suprotan stav, istakavši da je sporazumom postignutim u petak u Briselu Srbija raskinula s dosadašnjom spoljnom politikom, koja je prethodnih godina "dosta lutala".

I ona je ocenila da je dobijanje statusa kandidata za Srbiju izvesno.

To je, kako je rekla, važan dan za Srbiju i početak kraja jedne politike. Sporazum o regionalnom učešću Kosova označava ulazak u novu fazu regionalnih odnosa, ocenila je ona, dodavši da je načinjen preokret u politici, jer je postignut kompromis.

"Srbija još nije priznala Kosovo, ali će se to pitanje postavljati u njenim daljim odnosima sa EU. Srbije nema na Kosovu", dodala je ona.

Biserko je iznela stav da će sporazum iz Brisela otvoriti vrata za nova priznanja KiM, što menja situaciju.

Ona je ocenila da u vladi ima raznih struja, manje ili više proevropskih, napomenuvši da je u toj podeli Jeremić ona struja koja više vuče rusku liniju, a Borislav Stefanović, šef pregovaračkom tima - probriselsku.

Prema njenim rečima, bilo je pritisaka opozicije i drugih institucija da se kandidatura ne dobije.

O nastupu Konuzina

Povodom pitanja o podeli i strujama u vladi, Jeremić je rekao:"Ako bi to i bilo tačno, javno ne bih bio spreman da to kažem".

U vezi upozorenja ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina da Srbija treba da izmeri koliku cenu treba da plati za nove prijatelje u EU, Jeremić je podsetio da je Rusija zemlja koja prema Srbiji ne nastupa sa pozicija ucenjivanja i podržava je.

"Kandidatura Srbiju ne obavezuje ni na šta što bi je ugrozilo ili naše odnose sa nekom od zemalja, uključujući i Rusiju", dodao je on.

Za Biserko Konuzinova izjava predstavlja providnu i površnu izjavu i neku vrstu upozorenja.

"Rusija treba da bude važan partner, to nije sporno", rekla je ona, dodavši da Srbija treba da se usredsredi na EU čiji deo želi da bude.

Povodom kandidature Srbije za predsedavajuću Generalnoj skupštini UN, Jeremić je rekao da mnogi procenjuju da Srbija ima izuzetno velike šanse.

On je dodao da Srbija nije prekršila pravila procedure, a povodom tvrdnji da ga zemlje EU neće podržati zbog "šumova" koje imaju u odnosima, Jeremić je rekao da su neke države članice EU već obavestile Srbiju da će podržati nju, a ne Litvaniju.

"Postoji nervoza među onima koji su takođe za tu funkciju", dodao je on.

Za Biserko reč je o inicijativi koja je došla sa zakašnjenjem i da Jeremić neće imati podršku zapadnih zemalja.

Jeremić: Program LDP je Ahtisarijev plan

Govoreći o predstojećim izborima, Jeremić je na pitanje da li bi mogao da zamisli koaliciju DS i LDP i sebe na mestu šefa diplomatije u toj kombinaciji, odgovorio: "Njihov program je Ahtisarijev plan i zato bih jako teško mogao da sebe tu da zamislim".

Na pitanje da li je moguća koalicija DS i SNS, Jeremić je odgovorio da bi na to pitanje mogao da odgovori samo ako bi znao kakav je program naprednjaka, a to, kako je rekao, malo ko zna.

Odgovarajući na pitanje ko bi, prema njegovom mišljenju, bio naslednik njegove politike - Stefanović, Čedomir Jovanović, Aleksandar Vučić ili Ivan Vejvoda i za koga bi on glasao, Jeremić je istakao: "Ja bih glasao za sebe".

Upitan ko bi bio najbolji na mestu premijera - Dragan Đilas, Vučić ili on, Jeremić je prvo šaljivo odgovorio da bi ponovo glasao za sebe, s obzirom na to da je Đilas više puta rekao da ne želi da obavlja tu funkciju, ali je potom dodao da bi bilo nespojivo vršiti funkciju premijera i predsedavajućeg GS UN.

Na pitanje o premijeru, Biserko je odgovorila da je naveći favorit Đilas.

Govoreći o izborima, ona je navela da bi želela pobedu proevropskog dela DS i očekuje da DS ponudi konkretnu politiku.

Biserko je ocenila da SNS, uprkos proevropskoj orijentaciji, ne bi bila u stanju da iznese takav program.

Na pitanje koga bi podržala za šefa diplomatije posle izbora - Jeremića, Jovanovića ili Vučića, ona je odgovorila da bi to bio Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.