Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: juGmedia, 20.Mar.2013, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

PRVI put u Srbiji danas će biti obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart. Taj dan je ustanovljen ove godine, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 umre.

Srbija je po stopi smrtnosti na 11. mestu u svetu i 36. po stopi obolevanja.

U Jablaničkom okrugu godišnje 70 do 80 žena oboli od raka dojke, a 50 do 60 ne uspe da preživi borbu.

Stručnjaci navode da tačni >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << uzroci raka dojke još nisu sasvim poznati, kao i da je zbog toga izuzetno važno bolest otkriti na vreme, zato što je, kada se prvi put jave simptomi, bolest obično uznapredovala i tumor se proširo na regionalne limfne čvorove.

Kod žena u Srbiji rak dojke se najčešće otkriva u odmakloj fazi, što umanjuje šansu za izlečenje. Devojkama do 20 godina savetuje se da jednom mesečno same pregledaju dojke, ženama do 30 godina da rade kliničke preglede kod izabranog lekara, dok bi sve žene od 45 godine skrining mamografom trebalo da rade na dve godine, jer spadaju u najugroženiju grupu.

Izvor: BETA/JUGMEDIA

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2013

NOVI SAD -..Prvi put u Srbiji danas će biti obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart...Taj dan je ustanovljen ove godine, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 umre...U Skupštini Srbije danas će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.