Dan borbe protiv raka dojke

Izvor: B92, 20.Mar.2013, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv raka dojke

Beograd -- U Srbiji najzad uspostavljen Dan borbe protiv raka dojke. U Narodnoj skupštini održan je svečani skup na kojem su bile i desetine žena izlečenih od te bolesti.

Prvi dan proleća od danas će se u Srbiji obeležavati i kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, odlučeno je u Skupštini Srbije.

U Srbiji se svake godine otkrije novih 4.000 žena obolelih od ove opake bolesti, a oko 1 600 njih umre. Ovo je najporaznija statistika u Evropi.

Unazad dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decenije u Srbiji je rak dojke bio najučestaliji kod žena između pedesete i šezdeset pete godine života, ali se starosna granica danas bitno spustila i najviše je obolelih između tridesete i četrdesete godine, a obolevaju i devojke mlađe od 20.

“Kada mi je bilo 26 godina saznala sam da bolujem od raka dojke. Pogodilo me je kao grom iz vedra neba. Ljudi govore: ‘Sve je lako kad si mlad’, a ja kažem: ‘Sve je lako kad si zdrav’”, priča za B92 pacijentkinja koja je pobedila rak dojke.

“Za rak dojke je veoma bitno da se otkrije na vreme, jer je ishod lečenja bolji. Ja sam otkrila samopregledom, što je jako bitno da svaka žena bar jednom mesečno pregleda sama svoje dojke”, savetuje ona.

U Srbiji, zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno.

Ministarstvo zdravlja se opredelilo da 2013. godina bude godina skrininga, kaže resorna ministarka Slavica Đukić Dejanović.

“Od 1.771 žene, koliko u periodu organizovanog skrininga imamo krajem prošle i početkom ove godine, 0,5 posto je imalo takav nalaz da su bile neophodne dalje analize, dijagnostika i tretman. To je dobar, ali samo početni korak. Bićemo zadovoljni onog momenta kada obuhvat žena koje se javljaju na skrinig za mamografiju bude najmanje 70 posto”, rekla je ona.

Fond B92 i kompanija Avon bili su glavni inicijatori togada prvi dan proleća postane i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Rak ne treba čekati, već se protiv njega treba boriti, poruka je u Skupštini i 200 pobednica ove opake bolesti.

Direktor Fonda B92 Veran Matić rekao je da je to bio jedan od razloga, zbog čega je pokretni digitalni mamograf bio prva stvar pribavljena u akciji protiv raka dojke.

“Hteli smo da idemo ka ženama koje treba pregledati, želeli smo da zateknemo taj rak nespremnim i da ga uhvatimo onda kada je tek u začetku i kada je izlečiv samo hirurškom intervencijom. To ne samo da spasava život, ne samo da poboljšava kvalitet života, to je i daleko najjeftinije za ovu zajednicu”, podseća on.

Rak dojke je vodeći maligni tumor kod žena i danas predstavlja jednako veliki problem u svim delovima Srbije. Od ove opake bolesti godišnje umre čak 1.600 žena.

Ovako visoka stopa smrtnosti je neopravdana jer bi se dobro organizovanim programom prevencije mogla višestruko umanjiti. Rak dojke otkriven na vreme izlečiv je u čak 98 odsto slučajeva.

Više fotografija događaja u Domu Narodne skupštine možete pogledati u našoj galeriji.

O obeležavanju prvog Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke opširnije možete čitati na našoj stranici ZDRAVLJE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.