Dačić: MUP će moći da odbije prijavu prebivališta

Izvor: Blic, 02.Nov.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: MUP će moći da odbije prijavu prebivališta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da država mora da spreči zloupotrebe u prijavljivanju prebivališta i boravišta i da zato nadležni organ ima pravo da odbije prijavu, ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stanuje na određenoj adresi.

Dačić je, u toku skupštinske rasprave o amandmanima na Predlog zakona o prebivalištu i boravištu, rekao da policija ima pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nakon terenskog uvida odbije nekome zahtev za prebivalište ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stanuje na adresi koju prijavljuje.

"Nije reč o represiji prema gradjanima, ali mora da postoji jasan uvid u to gde je čije prebivalište i boravište. To su nacionalni interesi države u skladu sa pravilima koja postoje u svetu", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da je problem nastao kada su Albanci sa Kosova počeli da prijavljuju prebivalište u centralnoj Srbiji kako bi mogli da ostvare pravo na viznu liberalizaciju koja im nije omogućena na Kosovu.

"Prijavljenih Albanaca na jednoj adresi ima mnogo, to su im omogućili naši državljani i policijski službenici pa smo i hapsili zaposlene u policiji koji su im davali rešenja za prebivalište", kazao je Dačić.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) kritikovali su odredbu zakona po kojoj nadležni organ rešenjem može da odbije prijavu prebivališta, navodeći da nije demokratska i da policijski službenik "ne može da procenjuje nečiju nameru".

"I da je prijavljeno 50 ljudi na jednoj adresi, vi nemate pravo da tom 51. kažete: 'Vi tu ne smete da živite. Možda baš taj 51. hoće tu da živi'", kazao je poslanik SRS Nemanja Šarović.

U parlamentu traje rasprava o amandmanima na Predlog zakona o prebivalištu i boravištu građana. Poslanici opozicije, sem Srpske radikalne stranke, ne prisustvuju skupštinskoj raspravi jer traže da se umesto o zakonskim predlozima raspravlja o situaciji na Kosovu.

Povezane vesti: Dačić najavio poništavanje fiktivnih prijava prebivališta

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija da kontroliše prebivališta

Izvor: B92, 02.Nov.2011

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da država mora da spreči zloupotrebe u prijavljivanju prebivališta i boravišta...On je rekao da nadležni organ ima pravo da odbije prijavu, ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stanuje na određenoj adresi...Dačić je,...

Nastavak na B92...

Dačić: Država da spreči zloupotrebe s prebivalištem

Izvor: EMportal, 02.Nov.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da država mora da spreči zloupotrebe u prijavljivanju prebivališta i boravišta i da zato nadležni organ ima pravo da odbije prijavu, ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stanuje na određenoj adresi.

Nastavak na EMportal...

"Policija da kontroliše prebivališta"

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da država mora da spreči zloupotrebe u prijavljivanju prebivališta i boravišta i da zato nadležni organ ima pravo da odbije prijavu, ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stanuje na određenoj adresi...Dačić je, u toku skupštinske...

Nastavak na Vesti-online.com...

MUP proverava i supružnika

Izvor: Blic, 03.Nov.2011, 01:40

Policija u Srbiji će ubuduće imati pravo da građanima odbije prijavu prebivališta ako ne može da utvrdi da li oni imaju nameru da stalno stanuju na određenoj adresi. Da bi prijava bila prihvaćena, građani će morati da podnesu određene dokaze, ali, kako kažu za “Blic” u MUP-u, i izjave...

Nastavak na Blic...

MUP može da odbije prijavu prebivališta

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2011

Policija će ubuduće imati pravo da građanima odbije prijavu prebivališta, ako ne može da utvrdi da li oni imaju nameru da stalno žive na određenoj adresi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.