Dačić O Zaječaru tek treba raspravljati

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Okt.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić "O Zaječaru tek treba raspravljati"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku lidera vladajuće koalicije dogovoreno da se u narednih mesec dana lokalna vlast u 10 do 20 opština i gradova Srbije preoblikuje po republičkom modelu
 
 
On je gostujući sinoć u "Upitniku" na Radioteleviziji Srbije rekao da na sastanku nije bilo reči o promeni vlasti u Beogradu i Smederevskoj Palanci.
 
Kao lokalne vlasti o kojima se razgovaralo, Dačić je naveo Užice, Leskovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Požarevac, Šabac, Sombor, Kikindu, Kuršumliju, Osečinu, Sokobanju i Knjaževac.
 
Upitan da li će biti promene vlasti i u Zaječaru, gde vladajuću koaliciju čine URS, SPS i DS, premijer Srbije je odgovorio da o tome tek treba razgovarati.
 
"Zaječar je specifično pitanje. To je pitanje o kojem će se razgovarati u narednom periodu. U Zaječaru postoje dve suprotstavljene strane i treba naći kompromisno rešenje", objasnio je Dačić.
 
On je dodao da se svakodnevno nekoliko puta u toku dana čuje sa liderima SNS i URS Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem i da u tim razgovorima nije stekao utisak, niti da razume "neka razmišljanja i natpise, da je doveden u pitanje opstanak vlade" zbog promene vlasti u Smederevskoj Palanci.
 
Premijer je istakao da nova srpska vlada nije imala nijedan problem u vezi sa suštinskim pitanjima u svom radu.
 
Dačić je takođe naglasio da, ukoliko posle stranačkih izbora u Demokratskoj stranci bude izabran novi predsednik ili se unutar nje ne promeni situacija, ne postoji opcija o izlasku na prevremene izbore i stvaranju nove koalicije sa DS.
 
"Nismo mi ovu vladu napravili za tri meseca. Nije lako napraviti vladu. Ne može preko noći da se prekomponuje politička scena u Srbiji. SPS, a i siguran sam ostali naši koalicioni partneri, apsolutno ne razmišljamo o tome da bi išli na neke prevremene izbore ili koalicije. To jednostavno nije opcija", podvukao je Dačić.
 
Govoreći o svom nedavnom razgovoru sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Dačić je izjavio da je taj susret promenio poziciju Srbije u smislu da je ona "deo procesa u kojem može da brani svoje interese".
 
"Srbija na ovaj način pomaže i svojim prijateljima da joj pomažu. Srbija koja je izolovana u međunarodnoj zajednici i Srbija koja ne prihvata nijedan predlog neće imati ni podršku naših prijatelja", smatra premijer Srbije.
 
On je rekao da Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore i da u međunarodnoj zajednici, "i oni koji su prizanali nezavisnost Kosova i oni koji nisu" jedva čekaju da se reši problem južne srpske pokrajine.
 
"U vladi postoji jedinstven pristup, a to je da želimo nastavak dijaloga i primenu sporazuma koji su dogovoreni. Treba imati praktičan pristup, odnosno kako doći do pregovora za ulazak u EU i do samog članstva, a istovremeno ne priznati nezavisnost Kosova. U tome se ogleda umešnost političara", kazao je Dačić.
 
Kada je reč o borbi nove vlade protiv korupcije i kriminala premijer Srbije je ponovio da je postignuto jedinstvo organa koji se bave ovom borbom i da neće biti zaštićenih, dodajući da treba biti oprezan kako se istraga ne bi pretvorila u političku hajku.
 
"Sada svi kažu da su to političke hajke. Kakve političke hajke? U slučaju (Olivera) Dulića predmet je otvoren u martu kada smo bili na vlasti sa DS. Tada je Biro (za koordinaciju službi bezbednosti) vodio čovek iz DS, iz najbližeg okruženja Borisa Tadića", rekao je Dačić i upitao na koji način je ova istraga osveta novog režima.
 
Govoreći o prvih 100 dana nove vlade Dačić je rekao da o njoj treba narod da sudi, ali je i istakao da će se efekti njenog rada osetiti tek u narednom periodu.
 
"Poboljšali smo odnose unutar Vlade, postoji jasna odgovornost svakog ministra za ono što radi i to ne strančkim vođama nego nama koji vodimo Vladu. Učinjen je znacajan napredak u evropskim integracijama u kojima smo prišli bliže iako se očekivalo udaljavanje. U ekonosmoj pogledu zaustavili smo drastičan pad ekonomije bez koej se ne mogu realizovati ni drugi ciljevi", zaključio je Dačić.

Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Leskovac

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.