Ponovo incident na sednici Skupštine

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo incident na sednici Skupštine

Poslanicima SRS-a izrečena mera udaljenja sa sednice, jer su skandirali "Živela Srbija" i "Sloboda Šešelju", dok je ministar Oliver Dulić govorio. "Nikada nismo pristali na ovakav raspored sedenja", rekao Dragan Todorović. Radikali na sednici Administrativnog odbora nisu bili protiv rasporeda, tvrdi Branko Ružić. Nastavak sednice sutra.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić izrekla je meru udaljenja sa sednice svim prisutnim poslanicima Srpske radikalne stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle čega je prekinula rad i zakazala nastavak za sutra u 10 časova.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u parlamentu Srbije Radojko Obradović izjavio je da su poslanici DSS-a i Nove Srbije napustili skupštinsku salu jer nisu postojali elementarni uslovi za rad.

Obradović je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da su DSS i NS nezadovoljni i što je Predlog zakona o grbu, zastavi i himni obrazlagao ministar ekologije i to dok je sedeo, a "što je ponižavajuće".

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbija Miroslav Markićević ukazao je da se u sali ništa ne čuje dok neko govori, te da je zbog toga nemoguće raditi.

Poslanici narodnjačke koalicije rekli su da će u radu parlamenta učestvovati tek kada im se obezbede normalni uslovi za rad.

Lider Jedinstvene Dragan Marković Palma izjavio je da poslanicima Srpske radikalne stranke pripadaju prva dva reda u Domu Narodne skupštine, zato što su oni najveća opoziciona partija.

Lider JS je najavio da će uputiti pozive potpredsednicima skupštine da dođu u Jagodinu, da vide kako se priprema sednica i istakao da je ovo loš način da se pokaže građanima Srbije kako "poslanici štede".

"Mi smo za ova dva dana potrošili 150.000 evra, a za taj iznos u Jagodini 1.500 ljudi može da dobije lekove na mesečnom nivou", rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović optužio je vladajuću koaliciju da preduzima sve mere kako bi izazvala reakciju radikala, povodom rasporeda sedenja u Domu Narodne skupštinu.

"Nikada nismo pristali na ovakav raspored sedenja", rekao je Todorović novinarima u parlamentu i dodao da su radikali juče predložili da se napravi pauza i dogovor o rasporedu sedenja.

Todorović je optužio vladajuću koaliciju da ne želi dogovor sa SRS, ali da će radikali predložiti izmenu rasporeda sedenja.

"Raspored sedenja je važno pitanje jer je o tome odlučivao Administrativni odbor, što ranije nije bio slučaj", naveo je Todorović i ponovo optužio Demokratsku stranku da radi sve da iz parlamenta izbaci radikale, jedinu stranku koja brani Srbiju.

Šef poslaničke grupe SRS-a je rekao da su u prostorijama poslaničkih klubova postavljeni prislušni uređaji i da im se prisluškuju telefoni.

Na početku današnje sednice, potpredsednica Gordana Čomić izrekla je mere udaljenja sa sednice šestorici narodnih poslanika Srpske radikalne stranke, jer nisu sedeli na svojim mestima, kako je bilo propisano odlukom Administrativnog odbora.

Šestorica poslanika su sedela na mestima koja su predviđena za predstavnike Liberalno demokratske partije.

Posle više upozorenja, Čomićeva je najpre radikalima izrekla dve opomene zbog kršenja i teške povrede reda i nepoštovanja odluke Administrativnog odbora o rasporedu sedenja, potom meru oduzimanja reči, da bi ih konačno udaljila sa sednice.

Čomićeva je odredila pauzu, ali su šestorica poslanika i posle pauze bili u skupštinskoj sali.

Sednica je nastavljena obraćanjem ministra ekologije i prostornog planiranja Olivera Dulića, koji je u ime Vlade obrazlagao Predlog zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

Dok je ministar govorio poslanici Srpske radikalne stranke stajali su pored svojih mesta i skandirali: "Poslovnik, poslovnik" i "Živela Srbija" "Sloboda Šešelju", ali Oliver Dulić nije prekinuo izlaganje

Predstavnici narodnjačke koalicije su napustili sednicu Skupštine.

Potpredsednica je, nakon toga, izrekla meru udaljenja sa sednice svim prisutnim poslanicima Srpske radikalne stranke.

Gordana Čomić je objasnila da je meru udaljenja izrekla jer su radikali konstantno kršili sve odredbe poslovnika koje se odnose na red i rad parlamenta i dodala da je parlament "skupština naroda Srbije" koji zaslužuje poštovanje.

"Uzalud pokušavaju da spreče rad i red u parlamentu. Izvinjavam se svim građanima Srbije što u direktnim prenosima moraju da prisustvuju ovakim situacijama, da gledaju neznanje i volju da ne bude reda i rada", poručila je Čomić sa mesta predsedavajućeg.

U zgradu Doma Narodne skupštine jutros nije pušteno ni 15 poslanika SRS-a kojima je juče predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izrekla mere udaljenja sa sednice.

Administrativni odbor Skupštine Srbije kaznio je šest poslanika Srpske radikalne stranke sa po 32.000 dinara, zbog toga što su im izrečene mere udaljenja sa današnje sednice.

Kažnjeni poslanici SRS-a su Milorad Krstin, Milan Škrbić, Vitomir Plužarević, Filip Stojanović, Milan Veselinović i Vlada Milojković.

Ružić: SRS nije bila protiv rasporeda sedenja 

Komentarišući izjave radikala da ih vlast marginalizuje zbog rasporeda sedenja, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije Branko Ružić izjavio je da se radikalima ne može izaći u susret dok ne podnesu zahtev za drugačiji raspored sedenja u skupštinskoj sali.

Ružić je dodao da radikali 5. marta, kada je Administrativni odbor doneo odluku o rasporedu sedenja u renoviranoj sali Doma Narodne skupštine, nisu bili protiv.

Šef poslaničke grupe SPS-JS je naveo da radikali koji su udaljeni sa sednice neće moći da prisustvuju sednicama i da će samim time doći do racionalizacije troškova.

"To je šteta za takvu poslaničku grupu, ali to je bila njihova volja", rekao je Ružić. 

Na dnevnom redu 49 tačaka 

Poslanici Skupštine Srbije trebalo je da nastave sednicu na kojoj je predviđeno razmatranje 49 tačaka, a kao prva tačka je predlog zakona o izgledu i upotrebi državnih simbola.

Sednica je počela juče na novoj adresi, u renoviranoj sali Doma narodne skupštine, postavljanjem pitanja Vladi.

Početak sednice obeležili su incidenti i udaljenje poslaničke grupe Srpske radikalne stranke koja nije pristala da sedne na mesta predviđena za njih, smatrajući to marginalizacijom.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović udaljila je 15 poslanika SRS, uključujući i šefa poslaničke grupe Dragana Todorovića, koji su zauzeli mesta određena za poslanike LDP-a, pa su poslanici DSS-a morali da sednu na mesta koja su predviđena za predstavnike Vlade.

Prema Poslovniku o radu Skupštine, mere opomene i oduzimanja reči primenjuju se za sednicu na kojoj su izrečene, dok se mera udaljenja sa sednice primenjuje za narednih 20 dana zasedanja rada parlamenta, odnosno na sednicu na kojoj je izrečena ova mera, ako sednica traje duže od 20 radnih dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.