Ponovo prekinuta sednica Skupštine

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Apr.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo prekinuta sednica Skupštine

Beograd -- Skupština Srbije i danas je prekinula rad, nakon što su sa sednice, zbog kršenja reda i nepoštovanja parlamenta, udaljeni svi poslanici radikala.

Kao i juče, Skupština Srbije i danas je radila dva puta po pola sata i zasedanje će nastaviti i sutra. Zbog kršenja reda i nepoštovanja parlamenta, svim poslanicima radikala koji su bili u sali izrečene su mere udaljenja sa sednice. Umesto o grbu i himni, poslanici su i danas raspravljali o tome ko će gde da sedi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U toka dva dana pokušaja da se održi sednica parlamenta, ukupno 48 poslanika je udaljeno, jedan poslanik je izbačen još ranije zbog tuče, tako da će sednici sutra moći da prisustvuje još samo devet poslanika radikala.

Radikali kažu da ne odustaju od svojih zahteva.

Potpredsednica republičkog parlamenta Gordana Čomić prvo je je udaljila šestoricu poslanika Srpske radikalne stranke koji nisu ni danas hteli da zauzmu mesta u poslaničkim klupama predviđenim za njih.

Posle toga, ostali radikali neprestano su skandirali i ometali rad i na kraju su svi izbačeni.

Sve je počelo tako što su se pojedinim poslanicima Srpske radikalne stranke i danas više sviđale fotelje koje su, odlukom Administrativnog odbora, namenjene poslanicima LDP-a.

Kao i 15 kolega koji su juče udaljeni sa sednice, još šest radikala danas je odlučilo da sedne na ta mesta.

Zbog grubog kršenja Poslovnika i odluke Skupštine, reagovala je potpredsednica republičkog parlamenta Gordana Čomić, koja je u tom trenutku vodila sednicu.

Tada su i ostali poslanici radikala ustali i neprestano reklamirali Poslovnik, a šestorica njih nisu hteli da se vrate na svoja mesta, pa im je izrečena druga opomena, oduzeta im je reč, da bi na kraju bili i udaljeni sa sednice.

Posle pauze od sat vremena, nastavljen je rad parlamenta.

Predlog zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne pokušao je da predstavi ministar Oliver Dulić.

Preostali poslanici radikala za vreme izlaganja o najvišim državnim obeležjima neprestano su skandirali: "Poslovnik” i "Srbija”.

Zbog takvog ponašanja, i ostali polanici Srpske radikalne stranke udaljeni su sa sednice.

U čemu je problem

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović optužio je vladajuću koaliciju da preduzima sve mere kako bi izazvala reakciju radikala povodom rasporeda sedenja u Domu Narodne skupštine.

"Nikada nismo pristali na ovakav raspored sedenja", rekao je Todorović novinarima u parlamentu i naveo da su radikali juče predložili da se napravi pauza i da se dogovore o rasporedu sedenja.

Izvinjenje građanima

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić uputila je danas izvinjenje svim građanima Srbije zbog "scene nedostojne bilo kog parlamenta i obećala da će u radu Skupštine biti reda i rada".

"Žao mi je što je došlo do incidenta, jer radikali nisu poštovali izrečene kaznene mere. Oni su na svoj nasilan način onemogućili rad parlamenta", kazala je Čomićeva i navela da će radikali, kad se vrate u klupe pošto im isteknu kazne, poštovati Poslovnik.

On je optužio vladajuću koaliciju da ne želi dogovor sa SRS-om, ali da će radikali predložiti izmenu rasporeda sedenja.

A šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić izjavio je da se radikalima ne može izaći u susret dok ne podnesu zahtev za drugačiji raspored sedenja u skupštinskoj sali.

Ružić je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da poslanici Srpske radikalne stranke nisu podneli inicijativu za izmenu rasporeda sedenja.

On je ponovio da radikali 5. marta, kada je Administrativni odbor doneo odluku o rasporedu sedenja u renoviranoj sali Doma Narodne skupštine, nisu bili protiv.

Ružić je kazao da radikali koji su udaljeni sa sednice neće moći da prisustvuju sednicama i da će, samim tim, doći do racionalizacije troškova.

Šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić izjavio je da predsedavajuća Skupštini Srbije radi u sklada sa Poslovnikom i da je dobro postupila kada je udaljila poslanika sa sednice.

Nikolić je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da radikali nisu bili protiv rasporeda sedenja 5. marta, kada je Administrativni odbor donosio odluku o tome.

Prema njegovoj oceni, kazne za poslanike SRS-a su opravdane i zato je prvi put glasao za izricanje novčanih kazni na sednici Administrativnog odbora.

Nezadovoljni i DSS i NS

Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije napustile su sednicu parlamenta zato što, kako su naveli, "ne postoje elementarni uslovi za rad parlamenta”.

Poslanici su napustili zasedanje i pre nego što je potpredsednica Skupštine Gordana Čomić prekinula sednicu čiji su rad ometali radikali skandirajući: "Živela Srbija”, "Poslovnik, Poslovnik”.

Zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a Radojko Obradović rekao je da su poslaničke grupe DSS-a i NS-a napustile salu zato što "ne postoje elementarni uslovi za rad parlamenta".

"Danas se odlučuje i raspravlja o jednom izuzetno važnom zakonu, Zakonu o državnim simbolima i načinu na koji će se upotrebljavati ti simboli”, rekao je Obradović novinarima u parlamentu.

On je rekao da, iako je dugo najavljivano da će prelazak u novu salu i novi poslovnik rešiti sve probleme, danas ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić predstavlja Zakon o državnim simbolima tako što sedi, iako je u Skupštinu uvedena savremena tehnika.

Obradović je rekao da ni juče nisu imali gde da sede, a danas novinarima nije obezbeđeno ni da pogledaju šta se dešava u sali.

Radikali kažnjeni sa milion i po dinara

Administrativni odbor Skupštine Srbije kaznio je 48 poslanika Srpske radikalne stranke koji su udaljeni sa sednica parlamenta u ponedeljak i u utorak sa ukupno 1.536.000 dinara, izjavio je predsednik Odbora Nenad Konstatinović.

On je rekao da je Odbor danas na prvoj sednici kaznio sa po 32.000 dinara šest poslanike SRS-a koji su jutros udaljeni iz sale.

Odbor je takođe kaznio sa po 32.000 dinara još 27 poslanika SRS/a koji su posle pauze udaljeni zbog kršenja Poslovnika, nepoštovanja odluke o rasporedu sedenja poslanika u sali Doma Skupštine Srbije i ometanja ministra dok je obrazlagao Predlog zakona.

Ministrovo obrazlaganje Predloga zakona

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je danas da Srbija, kao stara evropska država, čije su tradicije i simboli dobro poznati širom Evrope i pod kojima je ona gradila najbolje evropske i svetske odnose, treba da ima Ustavom i zakonom potpuno uređene državne simbole, a to danas nema.

Dulić je, obrazlažući Predlog zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, rekao da državni simboli predstavljaju oznake entiteta i suverenosti država, duboko usađene u kolektivno pamćenje svakog naroda i da se njima predstavlja država i izražava jedinstvo, odanost i pripadnost državi.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije iz 2006. godine utvrdio je da Srbija ima svoj grb, zastavu i himnu.

Međutim, u sadašnjem ustavnom i pravnom poretku Srbije pitanja koja se odnose na izgled i upotrebu grba, zastave i himne Srbije nisu uređena zakonom.

Utvrđeno je da se grb Srbije koristi kao veliki grb i mali grb, da se zastava koristi kao narodna i kao državna zastava, a himna Republike Srbije je svečana pesma "Bože pravde” Jovana Đorđevića, na muziku Davorina Jenka.

U predloženom zakonu, grb Republike Srbije je grb utvrđen Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine i koristi se kao veliki grb i mali grb.

Predviđeno je da Srbija ima narodnu i državnu zastavu - trobojku, na kojoj su odozgo nadole: crvena, plava i bela boja, a državna zastava ima i mali grb Srbije.

Dulić je, na kraju obrazlaganja, pozvao poslanike da glasaju za predloženi zakon i da sa ponosom nose odličje države Srbije.

Nakon Dulićevog izlaganja, zbog ponašanja poslanika SRS-a, prekinuta je sednica Skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.