Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2020, 11:12

Iran: Oštećena zgrada u blizini nuklearnog postrojenja, nema razloga za brigu

U Iranu je u blizini podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u gradu Natancu u incidentu oštećena zgrada, ali nije bilo štete na njenom postrojenju za centrifugu, izjavio je danas portparol Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

On je rekao da je zgrada, koju je nazvao "industrijskom šupom", iznad zemlje i nije deo samog postrojenja za obogaćivanje uranijuma i da "nema razloga za brigu" zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << incidenta, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Natanc je glavni iranski centar za obogaćivanje uranijuma, u kojem ima oko 16.000 centrifuga, dok se još oko 3.000 centrifuga nalazi u postrojenje Fordo, ukopanom u planinu.

Podzemni objekti su su ukopani ispod betona na oko 7,6 metara, koji pruža zaštitu od vazdušnih udara.

Natanc je među lokacijama koje sada prati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posle iranskog sporazuma o nuklearnoj energiji 2015. sa svetskim silama.

IAEA nije još uvek komentarisala incident.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je ranije saopštila da Iran obogaćuje uranijum čistoće od oko 4,5 odsto što je iznad limita od 3,67 posto koji je definisam sporazumom sa nuklearnim silama, ali daleko ispod nivoa oružja od 90 odsto.

Sjedinjene Države jednostrano su se povukle iz nuklearnog sporazuma u ​​maju 2018. godine, stvarajući napetost između Teherana i Vašingtona.

Iran sada krši sve proizvodne granice utvrđene sporazumom, ali još uvek dozvoljava inspektorima i kamerama IAEA-e da nadgleda njegove nuklearne lokacije.

Međutim, u oktobru prošle godine su iranski zvaničnici odbili da dozvole inspektoru IAEA da uđe u taj objekat u Natancu oktobru, nakon što su navodno testirali pozitivne rezultate na sumnju na tragove eksplozivnih nitrata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran: Oštećena zgrada u blizini nuklearnog postrojenja, nema razloga za brigu

Izvor: Danas, 02.Jul.2020

U Iranu je u blizini podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u gradu Natancu u incidentu oštećena zgrada, ali nije bilo štete na njenom postrojenju za centrifugu, izjavio je danas portparol Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.