Zemunci ostaju bez miliona evra i dinara

Izvor: Vesti-online.com, 12.Dec.2011, 04:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zemunci" ostaju bez miliona evra i dinara

Od pripadnika "zemunskog klana" prinudnim putem biće naplaćeno 5.221.806 dinara i 2,1 milion evra na ime sudskih troškova. Najviše će morati da iskešira Milan Jurišić Jure, zatim Sretko Kalinić, potom braća Simović, Legija.

Nekadašnji "zemunci" u nekoliko sudskih postupaka osuđeni su pravosnažno na višedecenijske robije za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, mnogobrojne likvidacije, otmice, terorističke akte.

Posebno odeljenje beogradskog Višeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << suda podnelo je Prvom osnovnom sudu rešenje o izvršenju, kojim se traži zaplena pokretne i nepokretne imovine i njena prodaja od Milorada Ulemeka Legije i ostalih, na ime izmirenja obaveza.

Specijalni sud je svojevremeno doneo rešenje, kojim je nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije obavezao da plati 538.450 dinara, na ime troškova branioca po službenoj dužnosti. Obračunato je i da je za njegovo dovođenje na pretrese iz pritvorske jedinice utrošeno 52.608 dinara, dok su troškovi za lečenje u pritvoru i obavljanje medicinskih analiza koštali 23.467 dinara.

Prema rešenju, Ulemek je bio dužan da sa Zvezdanom Jovanovićem, Ninoslavom Konstantinovićem, Aleksandrom Simovićem, Vladimirom Milisavljevićem, Sretkom Kalinićem, Milanom Jurišićem Juretom, Dušanom Krsmanovićem, Sašom Pejakovićem, Branislavom Bezarovićem i Željkom Tojagom, koji su kao i on osuđeni zbog učešća u ubistvu Zorana Đinđića, podeli troškove koje su imali punomoćnici porodice pokojnog premijera.

Svi oni, takođe solidarno, prema sudskoj odluci, na ime Instituta za sudsku medicinu treba da uplate 37.830 dinara na ime troškova obdukcije pokojnog premijera, kao i za davanje stručnog nalaza i mišljenja. Sud je uračunao i putne troškove svedoka, koji su to tražili, kao i dolazak veštaka.

Tokom postupka za ubistvo premijera, veliki broj spisa je prevođen sa srpskog na nemački jezik i obratno, kao i na engleski, a sve to ove okrivljene košta 322.627 dinara. Pored toga, Ulemek je bio dužan i da plati deo od 1.488 evra, koliko je koštao simultani prevod kad su saslušavani veštaci sa Instituta u Visbadenu.

Najviši iznos, od 1.752.580 dinara i 350.000 evra, sudu duguje odbegli Jurišić, kome je suđeno u odsustvu. Kalinić duguje 1.348.482 dinara i 350.000 evra, a Vladimir Milisavljević, koji je takođe u bekstvu, duguje 597.294 dinara i 350.000 evra. Dušan Krsmanović moraće da plati 602.916 dinara i 350.000 evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.