Veza sa ubistvom novinarke u Srbiji

Izvor: B92, 06.Avg.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veza sa ubistvom novinarke u Srbiji

Zagreb -- Srpska policija proverava informacije o vezi Dragana Paravinje, koji se sumnjiči za otmicu i ubistvo Antonije Bilić, sa ubistvom novinarke Dade Vujasinović.

Srpsko tužilaštvo tražiće od hrvatskog da Paravinja bude ispitan u najkraćem roku.

U Vrhu policije još ne žele da daju zvanične izjave o novim momentima u slučaju ubistva Dade Vujasinović, ali kažu da bi se te informacije u javnosti mogle pojaviti već početkom sledeće nedelje. Tužilaštvo očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Paravinja bude saslušan.

"Više javno tužilaštvo u Beogradu će u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Dragan Paravinja sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović. Ovaj slučaj je jedan od prioriteta tužilaštva u Srbiji I svaki trag koji bi mogao da dovede do rasvetljavanja tužilaštvo odmah provereva. Informacija da je Paravinja povezan sa ubistvom novinarke Vujasinović za nas je potpuno nova i zatražićemo od hrvatskih kolega da ispitaju Paravinju i provere medijske navode.", kaže Zagorka Dolovac.

Advokat porodice Vujasinović Branislav Tapušković za B92 kaže da on nema nikakva saznanja o umešanosti Paravinje u slučaj i da ga niko iz srpske ili hrvatske policije za sada nije kontaktirao. O vezama Paravinje sa ubistvom Dade Vujasinović, piše zagrebački Jutarnji list, uz konstatciju da je ta novinarka oštro pisala protiv Željka Ražnatovića Arkana, koji joj je i lično pretio.

"Istražioci otvaraju mogućnost da je Paravinja lagao u iskazu u Banja Luci da je ubio Antoniju i bacio njen leš u Krku iz straha od povratka u Srbiju, samo da bi bio predat hrvatskoj policiji i vlastima, a ne srpskoj."

Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jest da je Paravinja ili učestvovao u organizaciji ubistva Vujasinovićeve ili je čvrsto povezan s organizatorima", prenosi list izjavu visokopozicioniranog zvaničnika u hrvatskom MUP-u. Paravinja je hrvatskim istražiteljima i sam potvrdio da o slučaju Dade Vujasinović zna vrlo mnogo, ali da o tome još ne želi da priča, piše list.

Jutarnji prenosi i izjavu direktora srpske poilicije koji kaže da MUP Srbije odnedavno proverava informaciju da Paravinja ima veze s ubistvom Vujasinovićeve. Milorad Veljović, direktor policije Srbije, dodaje za Jutarnji da policija Srbije s kolegama iz Hrvatske proverava neke informacije, ali da ne želi prejudicirati stvar.

Dada Vujsinović nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine. Prvobitna istraga je konstatovala da je reč o samoubistvu, ali balistički nalazi 2008. isključili tu mogućnost da je, te je naložena nova istraga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.