Sutra licitacija Šarićeve imovine

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Jun.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra licitacija Šarićeve imovine

Beograd -- Za sutra u 9 sati zakazana licitacija nameštaja, opreme i aparata zaplenjenih u objektima osumnjičenog narko bosa Darka Šarića.

Iz straha od odmazde, snimanje aukcije neće biti dozvoljeno, a svim kupcima država garantuje anonimnost.

Licitacija će se održati u skladištu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom u Ulici Viline vode bb u Beogradu. Na licitaciji, koja je zakazana za 9 sati mogu da učestvuju svi građani, a stvari se mogu pogledati sat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremena ranije.

Garnitura za sedenje sa stolom i barom, presvučena aligatorovom kožom, skupocena oprema za teretanu, fotelja za opuštanje s masažerom za noge, audio pojačala, plazma televiozori, frižideri, zamzivači, kreveti... Sve ovo naći će se na aukciji, po cenama koje u pojedinim slučajevima iznose svega 20 odsto od tržišne.

Početna cena za velike plazma televizore biti 20.000 dinara, kožna ugaona garnitura 30.000, kompletna kuhinja s mašinom za sudove 80.000 dinara, otorna kosačica 8.000,a profesionalni sto za stoni tenis za svega 4.000.

Na aukciji će se naći više od 200 predmeta. Radi se o stvarima koje su zaplenjene u tri kuće Darka Šarića na Tatarskom brdu nedaleko od Novog Sada. Pocetna vrednost imovine procenjena je na oko 4,5 miliona dinara a očekuje se da će nakon prodaje u kasu direkcije za upravljanje oduzetom imovinom da se slije najmanje dvostureko vise novca

Bivši direktor Instituta za krikminološka istrtaživanja Dobrivoje Radovanović ne veruje da će odziv građana na licitaciju biti veliki.

"Malo iz straha a i da se ne priča kako su kupovali te stvari, a neobično je i što ne znamo da li će rodbina tih ljudi koji su u procesu ili su osuđeni ili će pripadnici njihovih klanova ili drugovi, prijatelji otkupljivati te stvari, država to nije regulisala nekim bližim propisom", kaže Radovanović.

Odluku o prodaji pokretnih stvari koje su oduzete od Darka Šarića donelo je posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, kako im da im ne bi opala vrednost.

Darko Šarić, od koga je imovina oduzeta, označen kao organizator kriminalne krupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Evropu.

Optužnica protiv Šarića još nije stupila na snagu, a imovina je oduzeta samo privremeno.

Malovićeva o licitaciji

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je ukupna početna cena pokretne imovine zaplenjene u kućama i drugim objektima optuženog Darka Šarića, koja će biti ponuđena na licitaciji, procenjena na oko 4,5 miliona dinara.

Malovićeva je izrazila očekivanje da će se na licitaciji dobiti mnogo više.

Ona je precizirala da će se početne cene kretati od 20 do 40 odsto tržišne vrednosti stvari.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde svima koji budu kupili stvari garantuje da njihov identitet neće biti otkriven javnosti, rekla je Malović i ukazala da će se prodaja usmenim javnim nadmetanjem obaviti u skladištu Direkcije na Vilinim vodama.

Prema njenim rečima, svim zaintresovanim građanima biće omogućeno da u osam sati, sat pre početka licitacije, pogledaju stvari koje će biti izložene.

Malovićeva je objasnila da Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, predviđa da stvari koje ne budu prodate u prvom krugu mogu još jednom biti ponuđene na aukciji, a ukoliko ni tada ne bude uspeha, prodavaće se neposrednom pogodbom.

"Ukoliko u roku od godinu dana ne budu prodate, biće poklonjene u humanitane svrhe", rekla je Malovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.