Pušten u saobraćaj most na obilaznici oko Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2020, 11:22

Pušten u saobraćaj most na obilaznici oko Beograda

Most na Savi, "Blizanac" postojećeg mosta kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda, pušten je danas u saobraćaj. Izgradnja mosta počela je krajem februara 2016. godine, a ovom prilikom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je završetak izgradnje i puštanje u saobraćaj ovog mosta, važno za sve građane.

"Završili smo još jedan most na teritoriji Srbije. Ovaj posao nije bio lak ali je od velikog značaja pošto je prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << put primenjena jedna potpuno nova tehnologija u izgradnji mosta. Ovo je pokazatelj da možemo da uradimo sve što smo zacrtali i započeli", rekla je Mihajlović.

Ministarka je dodala da će ovaj most doprineti tome da budemo efikasniji što se tiče protoka saobraćaja.

Ona je zahvalila finansijerima, inženjerima i svima koji su učestvovali u ovom projektu i dodala da posao nimalo nije bio jednostavan jer su se na početku radova suočili sa tonama materijala u reci zaostalog još od bombardovanja 1999.

"Pokazali smo da smo hrabri, nepokolebljivi i da možemo da završimo sve što smo počeli", rekla je Mihajlović i podsetila na reči predsednika Aleksandra Vućića da ovakvi mostovi spajaju ljude te da je zato važno da je već danas ovaj most pušten u saobraćaj.

Puštanju mosta u saobraćaj prisustvovali su i direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke Dubravka Negre,

Ugovorena vrednost radova (sa aneksom) je oko 4,2 milijarde dinara i reč je o zajmu Evropske investicione banke.

Investitor je JP Putevi Srbije, a podizvođač na izvođenju čelične konstrukcije preko reke je građevinsko preduzeće Mostogradnja AD Beograd. Na izgradnji betonskih konstrukcija i završnih radova učestvovalo je više od 10 domaćih firmi.

Most je dužine skoro dva kilometra, a projektom je predviđena izgradnja leve trake autoputa iza mosta u zoni petlje Ostružnica dužine jednog kilometra, kao i uklapanje dve rampe petlje Ostružnica u novoizgrađeno stanje.

Ukupna dužina mosta je tri kilometra.

Most preko Save kod Ostružnice jedan je od najvažnijih i najskupljijih objekata u sklopu izgradnje deonice autoputa od Dobanovaca do Bubanj Potoka.

Završetkom mosta obilaznica oko Beograda praktično postaje funkcionalna u punom profilu autoputa u dužini od skoro 27 kilometara.

Njegovo puštanje u saobraćaj značajno će povećati kapacitet obilaznice kojom dnevno u proseku prolazi oko 18.000 vozila što će dodatno rasteretiti centralne gradske saobraćajnice i skratiti vreme putovanja u tranzitnom saobraćaju.

Novoizgrađeni most je "most blizanac" već izgrađenom mostu preko Save koji je završen i pušten u saobraćaj 1999. godine ali je iste godine bombardovan. U periodu od 2002. do 2006. rekonstruisan je i pušten u saobraćaj.

Pored značaja za tranzitni saobraćaj Ostružnički most predstavlja i rezervnu saobraćajnu vezu postojećeg autoputa E-70 sa Ibarskom magistralom, odnosno budućim autoputem Beograd-Južni Jadran.

Obilaznima će povezati i magistralne puteve ka Obrenovcu i Valjevu, Čačku i Kraljevu i Ralji i uklopiti u pravac ka Nišu kod Bubanj Potoka.

Za izgradnju čeličnog mosta - konstrukcija 8 preko reke predviđene dužine 586 metara nabavljeno je i obrađeno 4.900 tona čelika.

Specifičnost ovog mosta je da je prvi put u Srbiji primenjena takozvana tehnika liftovanja velikih delova konstrukcije.

Radovi su počeli 24. februara 2016. godine, a predviđeni rok za završetak je bio jun ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zorana Mihajlović pustila u saobraćaj most kod Ostružnice

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2020

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas puštanju u saobraćaj novog mosta preko reke Save kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda...Zajedno sa njom bili su Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan i Zoran...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.