Potvrđena presuda za ubistvo Đinđića

Izvor: Politika, Fonet, 29.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena presuda za ubistvo Đinđića

Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović imaće pravo žalbe u trećestepenom postupku pred Vrhovnim sudom

Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu Specijalnog suda, kojom su Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i teškog ranjavanja njegovog telohranitelja Milana Veruovića. Taj sud potvrdio je i odluku o krivici ostale desetorice optuženih.

Odluka najvišeg suda u Srbiji napisana je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 107 strana, ali za Ulemeka i Jovanovića još nije konačna. Njih dvojica, s obzirom na izrečenu maksimalnu kaznu, imaće pravo žalbe u trećestepenom postupku pred Vrhovnim sudom, koji će imati poslednju reč.

Vrhovni sud prihvatio je žalbe i smanjio kaznu Dušanu Krsmanoviću na 20 godina zatvora, umesto kazne od 30 godina, koliko mu je izrekao Specijalni sud. Željko Tojaga iza rešetaka će provesti 15 godina, a ne 30 koliko mu je izrekao prvostepeni sud. Kazna je ublažena i odbeglom Sretku Kaliniću sa 35 na 30 godina zatvora. Vrhovni sud ocenio je Krsmanovićevo priznanje kao olakšavajuću okolnost. Željku Tojagi kazna je smanjena zato što je učestvovao u samo jednom događaju u optužnici, a to je, podsećamo, pokušaj atentata na premijera kod Beogradske arene.

Odlukom VSS, odbijene su žalbe ostalih optuženih i potvrđene kazne Aleksandru Simoviću, Ninoslavu Konstantinoviću i Vladimiru Milisavljeviću, od po 35 godina zatvora, Milošu Simoviću, Milanu Jurišiću i Branislavu Bezareviću od po 30 godina, kao i Saši Pejakoviću od osam godina zatvora.

– Vrhovni sud ocenio je da radnje Ulemeka sadrže zakonska obeležja krivičnog dela udruživanje radi protivustavne delatnosti u vezi sa krivičnim delom ubistva najvišeg predstavnika državne zajednice i država članica – saopštila je Vesna Dabić, portparol VSS.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu Vlade Srbije.

D. Čarnić

[objavljeno: 30/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.