Disciplinom i sprečavanjem zaraze protiv pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2020, 22:03

Disciplinom i sprečavanjem zaraze protiv pandemije

Krizni štab zaseda po potrebi i novonastala situacija i broj obolelih u zemlji ali i u okruženju nalaže analizu situacije kako bi posmatrali potencijal virusa, jer imamo osetljivu populaciju i svuda je moguće novo žarište ukoliko to dozvolimo, izjavio je za RTV član kriznog štaba imunolog Srđa Janković

On je u emisiji "Sučeljavanje" izjavio da u Srbiji postoje mere koje se svode na prevenciju, držanje fizičke distance u individualnim i grupnim kontaktima, nošenje maski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i održavanje lične higijene.

Suština je, kaže Janković da rizik zaraze moramo da svedemo na najmanju moguću meru.

Skok novoobolelih nije toliko neočekivan, mada to nije neki magičan broj, dodao je naglašavajući da je reč o kontinuitetu i moramo se truditi da epidemiološka krivulja ne bude strma.

Naveo je da postoje epidemiološke oscilacije i da epidemija nije linearna.

"Ona je kao požar i mi se tako i ponašamo, aktivno intervenišemo kao bi ju učinili blažom" rekao je Janković i zaključio da je veoma važno to, kojom brzinom se širi virus".

Ovde je , primetio je Janković, prisutna pozitivna i negativna sprega, više virus više pandemije a ukoliko više suzbijemo virusa biće manje epidemije, zaključio je Janković.

Načelnica infektivne klinike u Kliničkom centru Vojvodine prof.dr Vesna Turkulov je izjavila da razloga za brigu ima te da su na bolničkom lečenju 22 pacijenta i da je moguće da , s obzirom na blizinu dva grada, dođe do prelivanja obolelih iz Beograda u Novi Sad.

"Mi ulazimo u sezonu respiratornih infekcija i ima pacijenata koji nisu zaraženi kovidom, ali smo spremni bolje nego u prvom i drugom talasu jer imamo iskustva i sve klinike dobro funkcionišu jer je sistem razrađen" ocenila je Turkulov.

Gradski većnik za zdravstvo dr Dragan Stajić izjavio je da je grad Novi Sad dobro organizovan da ima dovoljno sredstava za dezinfekciju i dqa je u svako trenutku spreman da odreaguje na mere kriznog štaba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.