U Beograd stiže prethodnica Hilari Klinton

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beograd stiže prethodnica Hilari Klinton

Iz Vašingtona u Beograd ovih dana stiže nekoliko osoba koje će se sa srpskim kolegama dogovoriti o svim političkim, ali i bezbednosnim detaljima posete američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja bi u Srbiju trebalo da stigne 12. oktobra, saznaje „Politika” od izvora bliskih Vladi Srbije.

Za sada jedino je izvesno da će se ona >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sresti sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem. Glavne teme biće najavljeni pregovori Beograda i Prištine, približavanje Srbije Evropskoj uniji kao i odnosi u regionu.

Sa kojim će još ministrima ili predstavnicima nevladinog sektora razgovarati znaće se krajem nedelje. Za organizaciju eventualnih susreta sa predstavnicima stranaka, nevladinih organizacija ili predavanja zadužena je američka ambasada u Beogradu.

Jedna istaknuta članica civilnog sektora kaže da očekuje poziv iz ambasade, jer je tako bilo i prilikom prethodnih poseta zvaničnika iz SAD. U američkoj ambasadi, međutim, nisu želeli da otkrivaju detalje o tome ko će sve biti na njihovom spisku za susret sa Klintonovom uz obrazloženje da „poseta još nije zvanično potvrđena iz SAD”.

Prema nekim najavama gošća iz Amerike trebalo bi da boravi u Beogradu dva dana, ali izvori „Politike” kažu da ona sigurno neće u glavnom gradu provesti čitava dva dana već da je Beograd izabrala da u njemu prenoći. Poznavaoci organizacije poseta američkih funkcionera kažu da je i to neki znak jer oni po pravilu noće samo tamo gde se osećaju potpuno bezbedno.

Kao i prilikom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu, u maju prošle godine, i sada bi trebalo očekivati najveće moguće mere obezbeđenja. Podsetimo, tokom Bajdenovog boravka, policija je zabranila sve javne skupove, sportske događaje i javne radove. Bile su zatvorene i pojedine bašte restorana, a bilo je ograničeno i kretanje pešaka. Bajdenovu posetu obezbeđivalo je oko 4.000 osoba iz srpskih i američkih službi. U tajnosti se držala trasa njegovog kretanja kao i satnica susreta sa predstavnicima državnog vrha.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.