Slovačka ne priznaje Kosovo

Izvor: RTS, 05.Okt.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka ne priznaje Kosovo

Vlada Slovačke neće razmatrati pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova, rekao šef diplomatije te zemlje Mikulaš Dzurinda. Pregovori Beograda i Prištine prilika da Srbija povrati poverenje, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Mikulaš Dzurinda sastao se u Beogradu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Šef slovačke diplomatije još jednom je ponovio da Slovačka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i da ohrabruje početak dijaloga Beograda i Prištine.

"Stav Slovačke neće se menjati kada je u pitanju Kosovo. Priznanje Kosova nije tačka koja je deo programa slovačke vlade", izjavio Dzurinda na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Šef srpske diplomatije izjavio je da Beograd visoko ceni stav Slovačke kada je u pitanju problem Kosova, dodajući da će sa tom zemljom, kao i sa partnerima u EU i međunarodnoj zajednici nastaviti da blisko sarađuje u pronalaženju rešenja koje će omogućiti ubrzani evropski put za Zapadni Balkan.

Istakavši značaj dobrosusedskih odnosa Beograda i Prištine, Dzurinda je rekao da bi "bilo dobro, ne samo za evropsku perspektivu, nego i svakodnevni život, uspostaviti stabilne i pozitivne odnose Srbije i Prištine", i da je u tom kontekstu ključna reč održivost.

Dzurinda je izjavio da Slovačka želi da Srbija postane deo EU što pre i da je veoma zadovoljan nedavnim razvojem događaja u odnosima Beograda i Brisela.

Slovački šef diplomatije je dodao da grupa eksperata iz Ministarstva spoljnih poslova Slovačke priprema posetu stručnjaka iz Srbije u cilju razmene iskustva u procesu pregovaranja o integracijama između Slovačke i EU.

Rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, koju je usvojila Generalna skupština UN, ne znači promenu politike Srbije, ni prema pitanju budućeg statusa Kosova, ni prema nameri da Srbija postane punopravni član EU.

"Usvajanje rezolucije otvorilo je put za otpočinjanje dijaloga Beograda i Prištine u atmosferi koju više ne karatkteriše diplomatska tenzija", rekao je Jeremić, dodajući da je Srbija spremna da kroz dijalog budu pronađena rešenja za sva otvorena pitanja.

Srpski šef diplomatije je rekao da je ovo prilika da Srbija povrati poverenje, da se stabilizuju prilike i da se napravi korak dalje, koji će omogućiti da se steknu uslovi da se pronađe kompromisno održivo rešenje za budući status Kosova i Metohije, prihvatljivo za sve strane.

Šef slovačke diplomatije, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, učestvovao je na skupu "Srbija na putu ka Evropi - 10 godina kasnije", a ranije je razgovarao sa predsednikom Vlade Srbije.

Cvetković je na sastanku sa Dzurindom izrazio zahvalnost na podršci koju ona pruža Srbiji na putu evrointegracije i na principijelnom stavu te države da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na sastanku je konstatovano da se ukupni odnosi Srbije i Slovačke kontinuirano unapređuju i to posebno u oblasti ekonomije, gde postoji veliki potencijal za dalji razvoj odnosa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka neće menjati stav o Kosovu

Izvor: Beta, 05.Okt.2010

BEOGRAD, 5. oktobra 2010. (Beta) - Stav Slovačke po pitanju Kosova neće se menjati i Bratislava želi da Srbija što pre postane članica Evropske unije, izjavio je u utorak u Beogradu šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda..."Priznavanje Kosova nije deo programa slovačke vlade", rekao je Dzurinda...

Nastavak na Beta...

Jeremić: Beograd želi da pregovori sa Prištinom počnu što prije

Izvor: Cafe.ba, 06.Okt.2010, 03:17

Srbija je spremna za dijalog i želi da pregovori Beograda i Prištine počnu što prije, izjavio je danas ministar spoljašnjih poslova Srbije Vuk Jeremić, poslije razgovora sa ministrom inostranih poslova Slovačke Mikulašom Dzurindom.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.