Pjongjang zaprijetio novom atomskom probom

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang zaprijetio novom atomskom probom

PJONGJANG - Sjeverna Koreja zaprijetila je da će izvršiti nuklearnu probu kao odgovor na moguću istragu UN o kršenju ljudskih prava u ovoj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD za orkestrovanje usvajanja rezolucije UN u kojoj se poziva na pokretanje istrage.

Sjeverna Koreja prethodno je izvršila atomske probe 2006., 2009. i 2013. godine.

Komisija UN za ljudska prava prije dava dana je usvojila rezoluciju kojom se poziva Savjet bezbjednosti UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da prijavi Sjevernu Koreju Međunarodnom krivičnom sudu zbog navodnog kršenja ljudskih prava.

Pjongjang je saopštio da je rezolucija zasnovana na "fabrikovanim svjedočenjima" ljudi koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje i da je riječ o "klevetama protiv Pjongjanga", prenio je Bi-Bi-Si.

Usvajanje rezolucije je "ozbiljna politička provokacija" od strane SAD navodi se u saopštenju i dodaje da takva "agresija" onemogućava Sjevernu Koreju da se uzdrži od izvođenja novog nuklearnog testa.

U tekstu je napomenuto da će sjevernokorejsko vojno sredstvo zastrašivanja "biti pojačano i neograničeno" radi odbrane od SAD.

Sjeverna Koreja je ranije odbacila navode o kršenjima ljudskih prava u ovoj zemlji i demantovala tvrdnje o postojanju zatvorskih logora, s objašnjenjem da je riječ o pritvornim centrima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Sjeverna Koreja zaprijetila novim nuklearnim testovima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2014

Sjeverna Koreja je zaprijetila novim nuklearnim testom nakon Rezolucije UN kojom se predlaže poduzimanje pravnih mjera protiv Pjongjanga zbog kršenja ljudskih prava...UN-ov komitet za ljudska prava je 18.novembra odlučio Sjevernu Koreju prijaviti Medjunarodnom krivičnom sudu zbog zločina protiv...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.