Izvor: S media, 16.Feb.2010, 17:03 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pomoću oprobanih narodnih lekova izborite se sa simptomima prehlade i gripa
Mnogo pre nego što su nastali lekovi i farmaceutska industrija, naše bake su za lečenje različitih bolesti i simptoma primenjivale terapije lekovitim biljkama.
Nekada su se sva oboljenja tretirala isključivo vekovima oprobanim narodnim lekovima koji se sastoje isključivo od prirodnih sastojaka. Danas mnogi lekari ističu važnost zdrave ishrane i prirodnih vitamina, ali vam niko neće reći da priroda za svaku bolest ima odgovor na bazi biljaka. „Alo!“ je za vas pripremio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nekoliko zaboravljenih recepata protiv prehlade, gripa i neprijatnih simptoma koji prate ove bolesti.
Čaj od lovora za iskašljavanje
Kod upale grla i promuklosti pomoći će vam inhaliranje pare čaja od lovorovog lista. Prokuvajte litar i po vode, dodajte 50 grama lovorovog lista, pa nastavite sa kuvanjem još pet minuta. Skinite sa vatre, pa prekrijte glavu peškirom i udišite lekovita isparenja. Inhaliranje ponavljajte nekoliko večeri pred spavanje.
Kupinovo i vino od crne ribizle
Ukoliko imate visoku temperaturu, umesto terapije lekovima pokušajte sa napitkom od pola čaše vruće vode i pola čaše kupinovog ili vina od crne ribizle. Ovo razređeno vino trebalo bi popiti naiskap. Nakon sat vremena ponovite postupak.
Morska so
Napravite svoje kapi za nos sa malo vode i kašikom morske soli. Ovaj rastvor sipajte u neku praznu bočicu i koristite svaki put kada vam se nos zapuši.
Obloge od sirovog krompira
Protiv visoke temperature pomoći će vam obloge od krompira. Izrendajte dva-tri sirova krompira sa ljuskom, dodajte kašiku sirćeta i tako dobijenu smesu umotajte u gazu. Ovu smesu možete staviti na čelo ili njome zamotati noge. Temperatura bi trebalo da spadne za najviše sat vremena.
Limun i med za jačanje imuniteta
Oljuštite limun i iseckajte ga na kockice. Dodajte kašiku-dve meda i ostavite da odstoji desetak minuta. Tako dobi jenu mešavinu pojedite. Posle drugog limuna organizam bi trebalo da bude svežiji i jači.
Beli luk za prevenciju gripa
Pomešajte osam izgnječenih čena belog luka sa pola sitno seckanog limuna sa korom. Sve prelijte ključalom, pa ohlađenom vodom i držite na hladnom tamnom mestu nekoliko dana. Uzimajte jednom dnevno po jednu supenu kašiku pre jela.
Obloge od krompira za oči
Da biste se lišili crvenih, suznih i upaljenih očiju, usled prehlade napravite oblog od izrendanog krompira i stavite na zatvorene kapke. Oblogu držite 30 minuta. Ukoliko vam smeta krompirov sok, za istu namenu vam mogu poslužiti i tanki kolutovi krompira.
Pomorandže i jogurt
Američki naučnici smatraju da čaša kefira ili jogurta i nekoliko pomorandži dnevno predstavljaju izvanredno preventivno sredstvo za zaštitu od gripa i ostalih virusnih infekcija.
Čaj od đumbira i meda
Đumbir i med međusobno podstiču lekovita dejstva. Za jačanje imunološkog sistema i rešavanje problema kijavice i gripa svakodnevno popijte od dve do tri šolje vrućeg čaja sa smesom đumbira i meda. Izrendajte pola čaše oljuštenog korena đumbira, a ostatak čaše napunite medom. Sve dobro promešajte, pa u skuvani čaj sipajte pola kašičice ove mešavine. Nakon toga bi trebalo da legnete u krevet i potrudite se da zaspite. Kijavica bi trebalo da prođe do jutra, a terapiju čajem nastavite dokle god se osećate malaksalo.
Čaj od žalfije protiv upale grla
Usitnite dve kašičice lista žalfije i prelijte sa dva i po decilitra prokuvale vode. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa dodajte pola kašičice morske soli. Tečnost procedite i njome nekoliko puta tokom dana ispirite grlo. Na ovaj način ćete dezinfikovati grlo i ždrelo, ublažiti bolove u grlu i smiriti upalu.
Tamponi od crnog luka
Kada imate probleme sa zapušenim nosom i otežanim disanjem usled zapaljenja gornjih disajnih puteva, napravite tampone od crnog luka. Sitno iseckajte luk, pa zavijte u čistu gazu i stavite u nos nekoliko puta u toku dana. Tampon držite nekoliko minuta u nosu. Da vam sok od luka ne bi nagrizao sluzokožu, unutrašnjost nosa prvo namažite vazelinom.
Čaj od luka za iskašljavanje
Ušpinujte supenu kašiku šećera, nalijte sa četiri decilitra hladne vode, ubacite oljušten limun isečen na pola, jedan neoljušten crni luk i dva čena belog luka. Pustite da vri sve dok crni luk ne omekša. Procedite i tečnost podelite na tri dela. Konzumirate ujutru, u podne i uveče. Ponavljajte sve dok ne počnete lakše da dišete i da izbacujete sekret iz pluća.
Izvor: Alo