Izvor: KraljevoPress.com, 24.Dec.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sretan Vam Badnji dan i Badnje veče


Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.
Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.
Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini, pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.
Katolička crkva u Kraljevu sagrađena je na inicijativu samih Kraljevčana. Sa početkom priprema za izgradnju Vojno-tehničkog zavoda (Fabrike aviona) u grad su stigli I stručnjaci iz Francuske. Od njihovog dolaska, a naročito kada su podignute zgrade namenjene stručnjacima i njihovim porodicama, osetila se potreba za podizanjem objekta za bogosluženje.

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.