SPOMENIK OBEŠENIM PARTIZANIMA U CENTRU BORA “OGRADILI” METALNIM ŠIPKAMA

Izvor: MC Bor, 13.Dec.2010, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPOMENIK OBEŠENIM PARTIZANIMA U CENTRU BORA “OGRADILI” METALNIM ŠIPKAMA

Nesvakidašnje ponašanje lokalne vlasti ugrozilo ambijent spomeničkog prostora u starom centru grada
Autor: B.F.
Nakon afere sa “pozjamljenim” topioničkim vagonom iz Parka-muzeja  u centru Bora i gradnje parking-stajališta na privatnom posedu preko puta Doma zdravlja, lokalna vlast je nagrdila i spomenik obašenim partizanima 1942. godine, rad akademskog vajara >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Milivoja Unkovića. Bez ikakvog pitanja i upoznavanja javnosti, vlast je zloupotrbila spomenički prostor i spomenik “okitila” šipkama i “lusterom” u vidu korpe sa sijalicama.
-Spomenik je podignut 1981. godine. Urađen je u mesingu u borskoj Livnica bakra i bakarnih legura. Godinama boračke organizacije i građani dolaze i donose cveće i odaju poštu povešanim rodoljubima. Nikome do danas nije palo na um da spomeniku pridodaje  bilo šta drugo, jer Unković je priznat umetnik i sramota je da se neko poigrava njegovim delom - kaže Momčilo Radisavljević, predsednik SUBNOR-a Bor.
U Muzeju rudarstva i metalurgije, ustanovi koja profesionalno brine o starinama, pa i spomenicima u celoj opštini, zaprepašćeni su “nedelom i bahatošću vlasti” koja pod parolom umivanja i ulepšavanja grada ne brine dovoljno o kulturnim i istorijskim znamenitostima.
Spomenički prostor u tom delu grada kod bivše Robne kuće “Beograd” prvi put je narušen 2002. godine kada je nova demokratska vlast podigla česmu i skratila vidik monumentalnom spomeniku. Česma je i danas na tom mestu, s tim što nikome ne korisiti, jer vandali je neprestano skrnave i uništavaju.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.