MINISTARKA ĐEDOVIĆ OBJAVILA KOLIKO ĆE POSKUPETI STRUJA I GAS OD JANUARA

Izvor: TimockeVesti.net, 21.Nov.2022, 07:32

MINISTARKA ĐEDOVIĆ OBJAVILA KOLIKO ĆE POSKUPETI STRUJA I GAS OD JANUARA

Srbija, 21. novembar – Od 2023. električna energija će poskupeti za 10 odsto, što će biti poskupljenje manje od 300 dinara za prosečno domaćinstvo mesečno, napisala je ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović na svom Instagram profilu, uz napomenu “važno”.

U kabinetu ministarke potvrdili su za Danas da će poskupljenje biti od januarskih računa, koji će građanima stići na naplatu u februaru.
“Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje te >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << će tako cena naše električne energije biti među najnižim u Evropi. Gas će od 2023. poskupeti za 11 odsto. U prethodne dve nedelje cena gasa je porasla tri puta na globalnom tržištu. Gas u Srbiji je u ovom trenutku najjeftiniji za industriju, a treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva”, napisala je Đedović.
Ona je podsetila građane da će “odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 odsto”.
“U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje”, napisala je Đedović na Instagramu.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Dubravka Đedović (@dubravka.djedovic)


Nadležni u Srbiji često vole da ističu da su cene struje i gasa za domaćinstva niže nego u zemljama okruženja, ali postoje i zemlje čiji stanovnici imaju daleko veću prosečnu platu nego što je slučaj u Srbiji a račune za struju plaćaju niže nego naši.
Takav primer je Mađarska, u kojoj prosečna plata iznosi 885 evra a cena struje po kilovat satu je 9,4 evro centa.
U regionu postoje i zemlje sa nižim primanjima od Srbije ali i većim iznosom računa za struju, poput Bosne i Hercegovine gde je cena struje po kilovat satu 9,96 evro centi, a prosečna plata 554 evra.
U Srbiji je cena struje po kilovat satu 9,73 evro centa dok je visina prosečne plate 621 evro.
Austrija čiji zaposleni imaju platu u vrednosti od 3.053 evra za struju izdvajaju 26,16 evro centi po kilovat satu.
Izvor: Danas

Članak MINISTARKA ĐEDOVIĆ OBJAVILA KOLIKO ĆE POSKUPETI STRUJA I GAS OD JANUARA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.