Stav sredom: Šifra - simbolično

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav sredom: Šifra - simbolično

Premijer Aleksandar Vučić izgleda da je čvrsto rešio da ispuni svoje obećanje i plate i penzije poveća do kraja ove godine. Time će se predsednik Vlade naći u gotovo apsurdnoj situaciji, jer ispunjenje tog obećanja nikoga neće usrećiti. Ni Međunarodni monetarni fond (MMF), ni poreske obveznike koji pune budžet i koji će to morati da plate, ni one koji će povišice dobiti.

One kojima su plate i penzije smanjene u novembru prošle godine samo će iziritirati svaka povišica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja ne podrazumeva vraćanje ličnih primanja na predhodni nivo. A to je nemoguće jer bi fiskalna konsolidacija bila osuđena na propast, a država bi bila korak bliže bankrotu.

Iako se precizan iznos uvećanja još ne zna, premijer Vučić istakao je da će ono biti više nego simbolično, a manje nego što bi dozvolio MMF. Povišica od oko četiri odsto, koliko će prema spekulacijama pojedinih medija ona iznositi, neće zadovoljiti 1,7 miliona penzionera kojima su penzije iznad 25.000 dinara smanjene za 22 ili 25 odsto, niti one zaposlene u javnom sektoru čije su plate manje za desetinu.

Dakle, svako povećanje koje neće anulirati prošlogodišnje smanjenje, građani i penzioneri čak neće ni zvati povišicama. Zašto ne kažete da se ovim samo vraća oduzeto ­ gotovo su redovni komentari na internet portalima na vesti o najavljenom jesenjem rastu plata i penzija.

Sa druge strane, trajni trošak koji će morati da preuzmu svi poreski obveznici kako bi se za nešto više od dva miliona ljudi povećale plate i penzije biće daleko od simboličnog. Jer, povećanje ličnih primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera povećava ukupne rashode za oko osam milijardi dinara. To je ravno višemesečnim prihodima od carina, na primer.

Premijer je, međutim, ubeđen da oni koji kritikuju najavljeno povećanje plata i penzija podcenjivački gledaju na fiskalne rezultate ove vlade.

"Hteo bih da zahvalim svima onima koji su, kad su plate i penzije smanjene, prvo isticali da će biti potrebno dodatno smanjenje, zatim su govorili da lična primanja građana i penzionera moraju da ostanu na istom nivou, pa da će povišice biti simbolične", ironijom je nedavno premijer Vučić pokušao da pokaže kako kritičari nisu u pravu.

A od svega je najviše ironično to što će i ova Vlada koja je prethodnu vlast kritikovala jer se zaduživala da bi povećala plate i penzije, sada uraditi to isto. To da je budžet u znatno boljoj situaciji nego lane niko ne spori, ali čak i da se minus u kasi svede na tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP­a), što je i po kriterijumima Evropske unije prihvatljivo, to ne bi značilo da su naše javne finansije ozdravile. Jer, da bi finansirala deficit od tri odsto Srbija mora da pozajmi oko milijardu evra.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Privredne reforme iznad svega" Radio-televizije Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.