Kosovo nije država, nema sukcesije

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nije država, nema sukcesije

Beograd -- Kosovo ne može da potražuje imovinu u Srbiji niti u drugim državama bivše Jugoslavije, jer nije država niti je sukcesor, kaže Oliver Ivanović.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju objašnjava da Kosovo i Metohija u SFRJ nije imalo status republike, već autonomne pokrajine.

"Kosovo nije država i nije međunarodno priznata država da bi kao takva mogla da uživa prava iz sukcesije. Kosovo nije sukcesor SFRJ, to je još uvek autonomija u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i po našem Ustavu i međunaordnom pravu", rekao je on.

Ivanović je kazao da Kosovo nije obuhvaćeno Sporazumom o sukcesiji između zemalja bivše Jugoslavije, "jer ni tada, a ni sada nije država".

Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova formiralo je komisiju koja će zatražiti povraćaj imovine na prostoru bivše Jugoslavije za koju u Prištini smatraju da pripada kosovskim preduzećima. Komisija, u kojoj su i predstavnici tamošnje Agencije za privatizaciju, tvrdi da je identifikovala imovinu društvenih preduzeća koje se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, i navodi da postoje 172 objekta takve vrste.

"Ostale republike koje su postale samostalne države po tom osnovu su sticale pravo na sukcesiju, ali Kosovo to nije niti će u budućnosti biti, jer ono nikada neće biti država u onom obliku kao Slovenija, Bosna i Hecegovina...", rekao je Ivanović.

Ivanović smatra da je najava o traženju imovine namenjena političkoj sceni na Kosovu i Metohiji, jer se kosovska vlada suočava sa ogromnim problemima za koje nema rešenja.

On je naveo da se o toj temi nije razgovaralo u dosadašnjem toku pregovora između Beograda i Prištine, niti će se razgovarati dok se ne bude rešavalo pitanje statusa.

"Ne mogu tu temu da isključim u potpunosti, jer ako status bude definisan na kraju razgovora onda bi možda i ta tema mogla doći u nekom obliku na dnevni red, ali ne kao sukscesija već pre kao podela imovine", zaključio je Ivanović.

Crna Gora nije dobila zahtev za sukcesiju

Crna Gora nije dobila od kosovskih vlasti nikakav zahtev u vezi sa sukcesijom nepokretne imovine, saopštilo je crnogorsko inistarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija koje navodi da "to pitanje do sada nije pokretano ni u brojnim kontaktima koje smo imali drugim povodima".

Crna Gora je, kako je navedeno, o svim pitanjima od zajedničkog interesa spremna da razgovara "i sa Kosovom, kao i s drugim susedima".

"Smatramo da to nije najprioritetnije pitanje, što ne znači da neće biti na dnevnom redu kada to zajednički procenimo", poručeno je iz ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Takođe je navedeno da se crnogorski državni organi ozbiljno pripremaju i pristupaju svim pregovorima. Kako je objašnjeno, u aktuelnom slučaju to podrazumeva "ne samo preciznu evidenciju imovine i na jednoj i na drugoj strani nego i analizu pravne osnove i sve druge aspekte zahteva takve vrste".

"Za nas nema teških pitanja i uvek to vidimo ne kao problem, već kao šansu za unapređenje odnosa sa susedima", piše u odgovoru crnogorskog ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.