Grejanje poskupelo zbog poskupljenja gasa

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje poskupelo zbog poskupljenja gasa

Beogradske elektrane su saopštile da je poskupljenje grejanja od 30 odsto i tople vode od 50 odsto uslovljeno povećanjem cene energenata.

"Bez povećanja cene grejanja ne bismo mogli da ispunimo obaveze prema Srbijagasu. Stare cene grejanja ne mogu da pokriju troškove prema distributerima energenata", rekao je generalni direktor Beogradskih elektrana Zoran Predić na konferenciji za novinare.

Cenu grejanja određuju opštine

On je ukazao na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su se nadležni dugo borili s nestalnom cenom gasa i da je poskupljenje grejanja bilo neizbežno. "Cena grejanja je poslednji put promenjena 1. januara 2009, a cena gasa je do danas porasla sa 24,28 na 37,05 dinara. Građani moraju da budu svesni da elektrane moraju da izmire obaveze prema distributerima gasa", naveo je Predić.

Grejanje je sa 59,6 dinara po kvadratu poskupelo na 77,48 dinara, bez PDV-a. S PDV-om, nova cena je 83,68 dinara, u odnosu na staru od 64 dinara.

Cena kubika potrošne tople vode za domaćinstva je sa 88,03 dinara porasla na 132,05 din s PDV-om, dok će ostali potrošaci kubik potrošene tople vode umesto 154,97 dinara plaćati 232,46 dinara, s PDV-om.

Zamenik direktora Nenad Đakovac je rekao da cena grejanja nije povećana zbog eventualnog kažnjavanja neredovnih platiša, već isključivo zbog poskupljenja gasa na tržištu. Đakovac je rekao da oni koji ne plaćaju grejanje redovno mogu to učine u ratama, i to beskamatno tokom čitave godine. On je naveo da je to preduzeće svim korisnicima ponudilo poseban protokol, prema kom će dužnici plaćati 30 odsto duga odmah po pristizanju računa za grejanje, a ostatak na šest meseci bez kamate.

Prema njegovim rečima, dug prema Elektranama je oko 5,2 milijardi dinara, od čega poslovni sektor duguje oko 1,4 milijardi, a privatni oko 3,8 milijardi. "Zgrade Vlade duguju Elektranama više od 60 miliona dinara, a to su samo neki od velikih dužnika, među kojima su najbrojniji firme u stečaju", rekao je Đakovac i dodao da rukovodstvo Elektrana neće imati problem da isključi najveće dužnike, bez obzira na to ko su.

On je rekao da je dug budžetskih ustanova za grejanje veći od 200 miliona dinara.

Govoreći o kritikama gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa na kvalitet grejanja u drugoj polovini oktobra, Predić je poručio da je svaka konstruktuvna kritika poželjna i objasnio da ne smatra da će građani izbegavati plaćanje grejanja ako ono bude kvalitetno.

Član Gradskog veća Goran Aleksić naveo je da će Gradska uprava s predstavnicima Vlade, Srbijagasa i Elektrana u narednom periodu tražiti način da spusti cenu gasa na 35 dinara i tako cenu tog energenta učini pristupačnijom potrebama elektrana. "I dalje će biti omogućeno da grejanje bude plaćeno tokom cele godine, svih 12 meseci, bez kamate", rekao je Aleksić.

Beta,Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograđani plaćaju najskuplje grejanje

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 01:15

– Ovo poskupljenje je užas. Grejanje je poskupelo za 30 odsto, radijatori su mlaki, a isključuju grejanje čim malo sine sunce. Svako malo pukne negde cev, pa nema grejanja ceo dan. Onda moramo da uključujemo grejalice na struju. I na sve to dođe još jedno poskupljenje. Ne pamtim kada je nešto...

Nastavak na Blic...

Nova cena grejanja 77,48 dinara po kvadratu

Izvor: Glas javnosti, 03.Nov.2010

BEOGRAD - Generalni direktor "Beogradskih elektrana" Zoran Predić izjavio je da je povećanje cena grejanja bilo neminovno zbog sve izraženijeg dispariteta cena grejanja i energenata...Najveći dužnik Vlada Srbije..Zamenik direktora "Beogradske elektrane" Nenad Đakovac rekao je da su..najveći dužnici...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.