Nova cena grejanja 77,48 dinara po kvadratu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Nov.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova cena grejanja 77,48 dinara po kvadratu

BEOGRAD - Generalni direktor "Beogradskih elektrana" Zoran Predić izjavio je da je povećanje cena grejanja bilo neminovno zbog sve izraženijeg dispariteta cena grejanja i energenata.

Najveći dužnik Vlada Srbije

Zamenik direktora "Beogradske elektrane" Nenad Đakovac rekao je da su

najveći dužnici pravna lica, koja su u fazi restrukturiranja ili stečaju

i da oni ne mogu da izmere svoje obaveze.

- Među najvećim dužnicima su zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Vlade Srbije u Nemanjinoj 22-26 i

SIV-a u Omladinskim brigadam na Novom Beogradu, koji su dužni više od 10

miliona dinara. Svim dužnicima smo poslali poslednje opomene pred

isključenje, ali čekaćemo još nekoliko dana da izmire dugovanja - rekao

je on.

- Cena grejanja za stambeni prostor poskupela je za 30 odsto, pa umesto ranijih 59,60 dinara po metru kvadratnom nova cena je 77,48 dinara - rekao je Predić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je nova cena kubnog metra potrošne tople vode za domaćinstva 132,05 dinara, dok za ostale korisnike iznosi 232,46 dinara. Nova cena grejanja važi od 1. novembra, a građani će uvećane iznose dobiti sa decembarskim uplatnicama.

- Ova nepopularna mera poskupljenja je bila neminovna, i da nismo to učinili došli bi smo u situaciju da Beogradske elektrane ne obezbede kvalitetno grejanje u nastavku grejne sezone - objasnio je Predić.

Predić je rekao da je to javno komunalno preduzeće bilo prinuđeno da poveća cenu grejanja i podsetio da su zadnji put one korigovane 1. januara 2009. godine, a da je u međuvremenu je došlo do poskupljenja energenata. Prema njegovim rečima, samo u protekloj sezoni gas je poskupeo oko 50 odsto.

- Moramo biti svesni da je vreme jeftinih energenata prošlo i ne plašim se da će mera poskupljenja uticati na smanjenje stepena naplate, jer očekujemo dobar kvalitet grejanja u nastavku sezone - rekao je Predić.

On je dodao da je dug "Beogradskih elektrana" preduzeću "Srbijagas" iznosio 5,6 miliona dinara, ali da je u toku letnje sezone, paralelno sa remontom, isplaćeno dva miliona duga.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.