EBRD: Veći rast BDP u širem regionu

Izvor: B92, 23.Jan.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Veći rast BDP u širem regionu

London -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je naviše prognozu ekonomskog rasta u 2010. u 30 zemalja od centralne Evrope do centralne Azije.

Nakon što je u 2009. bruto domaći proizvod (BDP) u regionu smanjen za oko šest odsto, EBRD sada očekuje prosečan rast BDP od 3,3 odsto u 2010, u poredjenju sa oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 procenata. Banka za 2011. prognozira prosečan provredni rast u tom regionu od 3,8 odsto.

Revidiranje prognoze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naviše je posledica boljih pokazatelja od očekivanih u četiri velike ekonomije tog regiona - Poljskoj, Turskoj, Rusiji i Kazahstanu, što je rezultat viših cena sirovina, kao i nastavka priliva kapitala u velikim privredama u naglom usponu.

Nasuprot tome, za većinu manjih zemalja koje nisu izvoznice sirovina oporavak će i dalje biti usporen, dok će u nekim slučajevima (baltičke zemlje i Mađarska) i u 2010. biti nastavljen negativan privredni rast, prognozirala je EBRD.

Glavni ekonomista te banke Erik Berglof je ocenio da je "oporavak u tom regionu i dalje slab, uz veliku neujednačenost širom regiona. Postepeni globalni oporavak daće podršku regionalnom rastu, ali će lokalni faktori usporiti taj rast. Odgovarajuća politika u javnom i privatnom sektoru i mere za sredjivanje finansijske situacije, restrukturisanje dugova i oslobadjanje od loših aktiva doprineće postizanju održivog rasta kreditnog tržišta i pružiće podsticaj ekonomskom oporavku".

EBRD očekuje da će prosečni ovogodišnji ekonomski rast u zemljama centralne Evrope i Baltika iznositi 1,4 odsto , pri čemu će u baltičkim zemljama i Mađarskoj rast i u 2010. biti negativan, uprkos postepenom izlasku iz duboke recesije.

Poljska, Slovačka i Slovenija će najverovatnije izvući korist iz oporavka rasta u zoni evra, s obzirom na to da su te zemlje duboko integrisane u zapadnoevropsku industrijsku proizvodnju i da su u period krize ušle s umerenijim rastom domaće tražnje, ukazala je EBRD.

Privredni rast u jugoistočnoj Evropi biće ove godine sličan rastu u centralnoj Evropi i baltičkim zemljama, ali će ga karakterisati znatna raznolikost. Delovi jugoistočne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cena metala, na primer Srbija i Makedonija, ili od priliva kapitala posle nedavnog poboljšanja rejtinga (Turska). Oporavak u Rumuniji i Bugarskoj će, pak, verovatno biti usporen usled pooštravanja fiskalne politike, prognozirala je EBRD.

BDP u Rusiji i Kazahstanu će u 2010. porasti 3,5 do četiri odsto zahvaljujući oporavku cena sirovina, dok će ekonomski rast u Azerbejdžanu iznositi čak devet procenata, podstaknut rezervnim kapacitetima u sektoru prirodnih bogatstava i nastavkom pružanja podške domaćoj tražnji.

Ekonomski rast u zemljama istočne Evrope i Kavkaza biće verovatno veći - prosečno oko četiri odsto, delimično kao rezultat oporavka posle oštrijeg pada u 2009, a delimično zahvaljujući prognoziranom velikom rastu u Azerbejdžanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.