Srbija lider ekonomske ekspanzije u regionu

Izvor: RTS, 23.Jan.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija lider ekonomske ekspanzije u regionu

Prema novim procenama Evropske banke za obnovu i razvoj privredni rast u Srbiji će ove godine biti 2,4 odsto, što je najviše u odnosu na druge bivše jugoslovenske republike.

Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je, u svojoj najnovijoj prognozi, procenu ovogodišnjeg privrednog rasta u Srbiji na 2,4 odsto, što je najveća ekonomska ekspanzija koju bi u 2010. trebalo da ostvari neka od šest republika bivše Jugoslavije.

Najveći privredni rast među bivšim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jugoslovenskim republikama posle Srbije ove godine imaće, ako je ceniti na osnovu procene EBRD, Makedonija - dva odsto - dok će uspon privredne aktivnosti u Sloveniji biti nešto niži - 1,9 procenata.

Prošle jeseni EBRD je ovogodišnji privredni rast u Srbiji procenila na jedan odsto.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina u 2010. godini mogu ostvariti, prema oceni eksperata EBRD, minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok je za Crnu Goru projektovan još manji ekonomski uspon od svega 0,4 odsto.

Srbija bi i iduće godine trebalo, zajedno sa Mekedonijom, takođe da bude lider ekonomske ekspanzije u regionu sa stopom rasta od 3,2 odsto, dok će uspon makedonske privrede u tom periodu biti nešto veći - 3,8 procenata, predviđa EBRD.

Slovenija u 2011. može očekivati ekonomski rast od 2,7 odsto, Hrvatska i Crna Gora - dva procenta, a BiH - 1,9 odsto, prognozira EBRD, uz napomenu da će situacija u privredi celog regiona istočne i srednje Evrope, ali državama nastalim posle rasada Sovjetskog saveza, biti i dalje nestabilna.

Nakon što je prošle godine bruto domaći proizvod u tridesetak država na koje se rasprostire aktivnost EBRD, smanjen u proseku za nešto više od šest odsto, Banka u 2010. očekuje prosečan rast BDP u tom regionu od 3,3 procenta, u poređenju sa oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 odsto.

Banka za 2011. prognozira prosečan privredni rast u tom regionu od 3,8 odsto.

Korist za Srbiju od oporavka cene metala

Delovi jugoistočne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cena metala, na primer Srbija i Makedonija, ili od priliva kapitala posle nedavnog poboljšanja rejtinga (Turska), prognoziraju stručnjaci EBRD i upozoravaju da će oporavak u Rumuniji i Bugarskoj verovatno biti usporen usled pooštravanja fiskalne politike.

Revidiranje prognoze naviše je posledica boljih pokazatelja od očekivanih u četiri velike ekonomije tog regiona - Poljskoj, Turskoj, Rusiji i Kazahstanu, što je rezultat viših cena sirovina, kao i nastavka priliva kapitala u velikim privredama u naglom usponu.

Glavni ekonomista te banke Erik Berglof je ocenio da je "oporavak u tom regionu i dalje slab, uz veliku neujednačenost širom regiona. Postepeni globalni oporavak daće podršku regionalnom rastu, ali će lokalni faktori usporiti taj rast."

Berglof smatra da će odgovarajuća politika u javnom i privatnom sektoru i mere za sređivanje finansijske situacije, restrukturisanje dugova i oslobađanje od loših aktiva doprineti postizanju održivog rasta kreditnog tržišta i podstaći ekonomski oporavaku.

EBRD je saopštila da će u regionu i u buduće slediti opreznu politiku kreditiranja, jer rastući obim loših zajmova i dalje opterećuje finansijsku situaciju u bankama i umanjuje njihovu mogućnost obezbeđivanja finansija, potrebnih regionu za izlazak iz krize.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.