Čeka se odluka prosvetara o štrajku

Izvor: B92, 29.Mar.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se odluka prosvetara o štrajku

Beograd -- Prosvetni sindikati će sutra i u četvrak na sednicama glavnih odbora razmatrati predlog sporazuma o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Sporazum je usaglašen sa predstavnicima Vlade Srbije, i odlučiti da li se štrajk, koji traje od 28. januara, obustavlja ili ne.

Unija sindikata prosvetnih radnika odlučivaće sutra na sednici svog Glavnog odbora, dok će granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost sednicu glavnog odbora održati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u četvrtak.

"Stvar je veoma bitna i o njoj se ne možemo izjasniti za jedan dan. Nakon konsultacija o tome da li prihvatamo li ne sporazum donećemo odluku da li nastavljamo štrajk ili ne", kazao je predsednik Nezavisnosti Tomislav Živanović.

Forum predložio "zamrzavanje" štrajka

Forum beogradskih osnovnih škola predložio je školskim sindikatima da se zakonski štrajk zamrzne do 21. aprila, a da se tada, ukoliko se ne ispune traženi zahtevi, štrajk odmrzne i nastavi sve do njihovog ispunjenja, saopšteno je iz tog foruma.

Sindikat radnika u prosveti o sporazumu sa Vladom izjasniće se, takođe, u četvrtak. "U međuvremenu svi naši sindikalni organci izjasniće se o predlogu. Nakon toga utvrdićemo većinski stav i doneti konačnu odluku", kazao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

Sporazum koji su usaglasili Vlada i predstavnici sindikata objavljen je danas na sajtu Unije sindikata prosvetnih radnika i u njemu se navodi da je vlada prihvatila da zaposlenima u prosveti koji su zbog štrajka dobili umanjenu platu nadoknadi novac nakon nadoknade izgubljenih časova.

Na osnovu dosadašnjih pokazatelja izvesno je da će povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biti veća od planiranih 2,95 odsto i da će povećanje u 2011. biti veće od planiranih 7,2 odsto, što će kako je navedeno, biti precizirano u aneksu sprazuma koji će biti potpisan od 20 do 31. oktobra.

Razgovori o korekciji koeficijenta za obračun plata počeće 1. juna a završiće se do 1. oktobra kako bi primena novih počela 1. januara 2012. godine, navodi se u sporazumu.

Izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene biće zaključene do 31. maja. Preostale otpremnine za one koji su otišli u redovnu penziju u 2010. biće isplaćene do kraja septembra, a onima koji odu u 2011. do 31. decembra.

Predstavnici Vlade i tri reprezentativna sindikata u prosveti juče su posle više od četiri sata razgovora usaglasili sporazum o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika. Bez obzira na to štrajk se nastavlja dok se o sporazumu ne izjasne glavni odbori ta tri sindikata.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.