CG: Kamate ograničene na 15 odsto

Izvor: B92, 07.Nov.2012, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Kamate ograničene na 15 odsto

Podgorica -- Crnogorske poslovne banke ne mogu u narednih šest meseci da odobravaju kredite po kamati većoj od 15 odsto, za fizička i 14 odsto za pravna lica.

Neke banke u Crnoj Gori do sada su odobravale kredite po kamatnim stopama i od 20 odsto, pa i više, posebno klijentima koji nisu njihovi.

Oko 22 odsto kredita koji su odobreni u prvih devet meseci ove godine dati su uz kamatu višu od 15 odsto.

Savet CB odlučio se u utorak na limitiranje ekstremno visokih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamata zbog toga što je utvrđeno da tako visoke kamate utiču na rast "loših kredita" , a to smanjuje likvidnost i pojačava finansijsku nestabiulnost.

Ograničavanje kamatnih stopa ne odnosi se mikrokreditne finansijske institucije .

Crnogorski bankarski ombudsman Halil Kalač je ocijenio da je odluka CB o ograničavanju kamata dobar potez . On očekuje da će banke poštovati odluku Centralne banke. Najviša kamatna stopa na štednju je šest odsto, ali banke u Crnoj Gori mogu opdobriti i višu kamatu ako imaju priliv novog kapitala.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.