Izvor: Politika, 22.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Ćupriji hemijski ispravna

Ćuprija – Republička sanitarna inspekcija u petak po podne zabranila je građanima Ćuprije da koriste vodu iz gradskog vodovoda, jer je postojala sumnja da u vodi ima nafte. Komunalno preduzeće odmah je angažovalo cisterne sa zdravom pijaćom vodom, ali je toga dana samo 14 građana došlo po vodu. Posle izvršene analize Zavod za javno zdravlje u Ćupriji juče je saopštio da je voda iz gradskog vodovoda bakteriološki i hemijski potpuno ispravna.

– Na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << utvrđenih parametara analiziranih uzoraka vode, utvrđeno je da u njima nema organskih materija koje bi ukazale na prisustvo nafte i naftinih derivata. Pored ovih, uradili smo i takozvane brze uzorke i u njima nismo našli bilo koji parametar koji bi ukazivao na prisustvo nafte – tvrdi doktor medicinskih nauka i direktor Zavoda za javno zdravlje „Pomoravlje" Dragutin Arsić.

Međutim, zabrana je izdata zbog nesporazuma. Naime, jedan građanin je u petak prijavio da se iz kanalizacije oseća miris nafte. U Zavodu su potvrdili da se u celoj ulici Tanaska Rajića, u kojoj stanuje taj građanin, u kanalizacionim cevima osećao miris nafte.

– Mi nismo krivi. Došlo je do nesporazuma, jer je onaj ko je zadužen za uzorkovanje vode iz Zavoda uzorkovao i vodu. Republički inspektor je bez ikakvih analiza vodu proglasio tehničkom do dobijanja analiza. Ne mogu da ocenjujem da li je to podignuto na viši nivo nego što je trebalo, ali oni treba da deluju preventivno, jer je zdravlje građana na prvom mestu – kaže za „Politiku" direktor JP „Vodovod i kanalizacija" Ivan Đorić.

Građani sa kojima smo razgovarali bili su prilično neobavešteni. Neki uopšte nisu znali za zabranu korišćenja vode iz gradskog vodovoda, a neki su za nju saznali tek kada je Zavod saopštio da je voda bakteriološki i hemijski ispravna.

– Mediji javljaju da voda nije ispravna za piće, pa smo kupili flaširanu, a vodu iz cisterne koristimo za kuvanje jela. Rekli su da ćemo vodu smeti da pijemo tek za desetak dana – kaže za naš list Predrag Milivojević.

Tomislav Stojanović, koga smo takođe zatekli kod cisterne, rekao je da je tek juče saznao da je gradska voda neispravna za piće, ali da u međuvremenu nije saznao da jeste.

Negica Milošević i dalje sumnja da je voda neispravna.

– I ranije sam imala trovanje vodom iz gradskog vodovoda. To su mi potvrdili lekari Zdravstvenog centra. Od juče imam samo bolove u stomaku, ali ne i dizenteriju kao ranije – navodi Negica za „Politiku".

Iako je voda proglašena bakteriološki i hemijski ispravnom, cisterne će Ćuprijom kružiti do ponedeljka, kada će republički sanitarni inspektor zvanično saopštiti rezultate analiza.

N. Miletić

[objavljeno: 23/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.