Izvor: RTS, 07.Sep.2020, 23:05

SANU najavio teme i ciljeve za naredni period

Iako je, prema mišljenju prvog čoveka Srpske akademije nauka i umetnosti, u doba pandemije sve neizvesno, ta institucija postavila je ciljeve kojima će se u narednom periodu posvetiti. Kultura, medicina, obrazovanje i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji našli su se na spisku akademika. Vladimir Kostić podseća da će izborni ciklus dočekati sa manje od 100 redovnih članova, što je u odnosu na broj stanovnika, najmanje u regionu.
Kulturna agenda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gusto napisana – okrugli sto u znak obeležavanja 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu i izvođenja prve predstave u tom zdanju. Istraživanja koja će osvetliti angažovanje srpskih književnika u razvoju pozorišnog života. 

Do kraja septembra u galeriji SANU otvorena je i izložba velikog umetnika Aleksandra Deroka. Planiraju se i teme iz svakodnevice, kao i najaktuelnija pitanja i kontroverze iz oblasti medicine. 
"U narednom periodu, biće tema legalizacija marihuane, za primenu u medicini i protiv toga, vakcinacija – činjenice, izazovi, predrasude. Etnički aspekti genetskog testiranja koji predviđaju predavanja o jonizujućim i nejonizujićim zracima", naveo je predsednik SANU Vladimir Kostić.
Na planu je i naučni skup o zaštiti, očuvanju i afirmaciji srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.
"To je nešto što će biti sa multidisciplinarnog aspekta obrađeno, da vidimo kakav je oblik te zaštite u svetu posebno u završnoj tematskoj celini, biće sagledani problemi prava i politike na KiM u vezi sa srpskom kulturnom baštinom i biće ukazano na ostvarive i održive statusne modele", kaže predsednik SANU.
Najučeniji među nama kao jedno od najvažnijih pitanja vide i obrazovanje budućih generacija i svrstavaju ga među strateške pravce razvoja Srbije u 21. veku.
Cilj skupa biće definisanje preporuka za budući razvoj obrazovanja, analize o trenutnom stanju i preporuke za unapređenje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.