Prvi sneg na planinama u Srbiji

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sneg na planinama u Srbiji

Slab do umeren sneg pada na Jadovniku i Zlataru, na području Zlatibora, Sjenice i Kopaonika.

Prvi put ove jeseni jutros su se zabeleli vrhovi planina na jabučko-babinskoj visoravni.

Na Jadovniku i Zlataru je već desetak santimetara vlažnog snega koji i dalje pada. Sneg pada i u Novoj Varoši, ali se za sada zadržava samo na planinama Javoru i Zlataru.

Prvi sneg ove jeseni nije za sada poremetio život stanovnika. Putevi su prohodni osim u brdsko-planinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << području gde retka vozila mogu imati manjih teškoća.

Slab do umeren sneg pada i na području Zlatibora, Sjenice i Kopaonika, koji se, za sada, ne zadržava na kolovozu, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Visina belog pokrivača jutros je na Zlatiboru dostigla osam santimetara, ali su svi putni pravci u ovom regionu prohodni za saobraćaj, prenose mediji.

Sneg slabijeg intenziteta pada od jutros i u Prištini i okolini, ali se ne zadržava na kolovozima.

Snežne padavine na Kosovu su pre par dana zabelele planinske vrhove, pogotovo visinske tačke Šar planine u blizini skijališta Brezovica. Sneg je iznenadio poljoprivrednike na centralnom Kosovu, ali ih neće omesti da okončaju jesenju setvu.

Policija upozorava da je zbog raskvašenog snega na kolovozu upotreba zimske opreme obavezna za sva vozila koja se kreću u tom regionu.

Saobraćaj se odvija usporeno po mokrim kolovozima, a na graničnim prelazima putnička vozila se zadržavaju do 20 minuta.

Do kraja nedelje porast temperature

U Srbiji će sutra ujutru na severu mestimično biti magle ili niske oblačnost, u ostalim krajevima pretežno oblačno, na jugu i jugoistoku sa slabom kišom, a u planinskim predelima sa snegom.

Od vikenda osetno toplije

U petak će biti malo, a za vikend i počekom naredne sedmice u većini mesta i osetno toplije, uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra. Krajem perioda biće naoblačenje sa kišom, prvo u zapadnim krajevima.

Tokom dana na severu pretežno sunčano, a u ostalim krajevima sa severa ka jugu, postepeno razvedravanje. Vetar slab, na jugu i jugoistoku umeren, severoistocni, saopšti je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura biće od minus dva stepena Celzijusovih na severu, do pet na jugu i jugoistoku zemlje, a najviša dnevna od šest do devet stepeni Celzijusovih.

U Beogradu će sutra preovlađivati sunčano vreme, samo ujutru umereno i potpuno oblačno i suvo. Vetar slab i promenljiv. Jutarnja temperatura biće oko tri stepena Celzijusovih, a najviša dnevna oko devet.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.