Poziv devojkama i ženama da prijave seksualno uznemiravanje

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv devojkama i ženama da prijave seksualno uznemiravanje

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju. Rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, veoma je važan za prevenciju seksualnog uznemiravanja, poručila je Mihajovićeva.
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadimcima poput "cico" ili "mačko".

"Više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju", rekla je Mihajlovićeva. 
Povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar, Mihajlovićeva je rekla da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo. 
"Država je prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju - devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo", rekla je Mihajlovićeva. 
Potpredsednica Vlade je dodala i da je rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, od izuzetne važnosti za prevenciju ovakvih oblika ponašanja. 
"Moramo raditi sa decom, učiti ih da poštuju jedni druge, podjednako i dečake i devojčice edukovati šta je rodna ravnopravnost, ali i kako da prepoznaju seksualno uznemiravanje i kako da reaguju povodom toga", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.