Komemoracija povodom NATO agresije kod ruševine Generalštaba

Izvor: Politika, 22.Mar.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija povodom NATO agresije kod ruševine Generalštaba

BEOGRAD - U Beogradu će u utorak, 24. marta, na godišnjicu početka NATO bombardovanja Srbije, biti organizovana centralna državna komemorativna svečanost. Ministar za rad, zapoljšljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će tim povodom biti upriličen prigodan program, a da će se na komemorativnoj svečanosti obratiti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

– Kao što vidite, mi ne zaboravljamo, pamtimo sve što se desilo i znamo da se odredimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema onome što se desilo u istoriji i isto tako znamo da gledamo unapred – rekao je Vulin i dodao da će skupu prisustvovati veliki broj zvanica.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana od 19.50 časova, kod zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije, na uglu Nemanjine i Kneza Miloša, piše na sajtu gradske uprave. Dodaje se da će nadležne gradske službe i MUP po potrebi preusmeravati saobraćaj i zatvaranje okolnih ulica u zoni održavanja skupa povodom godišnjice agresije NATO-a.

Srbija će ove godine obeležiti 16 godina od NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta. Odluka o vazdušnim udarima na Srbiju, odnosno na SRJ, doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan, a naredbu je tadašnjem komandantu saveznickih snaga, americkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Kao razlog za napad na SRJ navedena je humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji i neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu njene pokrajine. Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. u 19.45 časova vazdušnim udarima na više područja Srbije i Crne Gore. Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Dan kasnije je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja.

Tanjug

objavljeno: 22.03.2015.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U utorak komemorativni skup ispred Generalštaba

Izvor: Mondo, 22.Mar.2015

U Beogradu će u utorak, 24. marta, na godišnjicu početka NATO bombardovanja Srbije, biti organizovana centralna državna komemorativna svečanost...Foto: Fonet arhiva Gori zgrada Saveznog SUP-a u Kneza Miloša..Ministar za rad, zapoljšljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.