Dovoljno mesta za sve srednjoškolce

Izvor: Blic, 14.Maj.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno mesta za sve srednjoškolce

Srednje škole će ove godine upisati oko 70.000 maturanata i svi će morati da polažu završni ispit. Samo oni učenici koji se spremaju za srednje stručne škole, poput matematičke, filološke ili umetničkih škola, polagaće prethodno i prijemni ispit.

- Ove godine je gradivo za srednje škole rađeno na zahtev tržišta rada i biće mesta za sve maturante - istakao je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

Probni ispit koje će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << polagati svi maturanti održaće se sutra, a rezultati se neće bodovati za upis.

Od ove godine neće se računati nekadašnja prednost koju su imali kandidati koji su ostvarivali pet plus pet i više bodova prilikom upisa u četvorogodišnje škole.

Takođe, uvođenjem završnog ispita, umesto kvalifikacionog, ukinut je prag znanja jedan plus jedan.

Redosled kandidata utvrđivaće se na osnovu uspeha na završnom ispitu gde je maksimum 40 bodova, te uspeha u prethodnom školovanju od šestog do osmog razreda koji može nositi do 60 bodova, i rezultata postignutih na državnim i međunarodnim takmičenjima u osmom razredu. Interesovanje učenika je najveće za ogledne, ekonomske i medicinske škole, te gimnaziju.

Upisne aktivnosti

20. i 21. majPrijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita 10-12. junPolaganje prijemnog ispita Do 17. junaRezultati prijemnih ispita i upis učenika 23. junZavršni ispit, test iz srpskog jezika 24. junZavršni ispit, test iz matematike 3. julObjavljivanje konačnih rezultata završnog ispita 4. i 5. julPredaja liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima 13. i 14. julPrvi upisni krug 14 - 16. julDrugi upisni krug

Povezane vesti: Dovoljno mesta u srednjim školama za ovogodišnji upis Nova školska godina počinje 1. septembra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.