Apel i upozorenje: Ne penjite se na vagone!

Izvor: RTS, 12.Nov.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel i upozorenje: Ne penjite se na vagone!

"Infrastruktura železnice Srbije" apeluje na sve, a posebno na najmlađe, da se ne penju na vagone na prugama, jer na taj način direktno ugrožavaju svoj život. Dečak starosti oko četrnaest godina prilikom penjanja na vagone u železničkoj stanici Beograd ranžirna u Makišu doživeo je strujni je udar i teško povređen.
Prema izjavama dežurnog železničkog osoblja, prilikom nesreće u železničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanici Beograd ranžirna u Makišu dvojica dečaka danas nešto pre 14 sati penjala su se na vagone na 13. i 14. koloseku i skakali sa vagona na vagon, kako bi se fotografisali, saopštavaju "Infrastruktura železnice Srbije".

Jedan dečak je tom prilikom pretrpeo strujni udar. Posle intervencije Hitne pomoći i MUP-a, dečak je sa teškim povredama prebačen u Urgentni centar.
Tokom večeri, povređeni dečak prebačen je u bolnicu u Tiršovoj, a pored lekara iz zdravstvenih ustanova, na njegovom zbrinjavanju bio je angažovan i Zavod za zdravstvenu zaštitu železničara.
"Infrastruktura železnice Srbije" i ovaj put upozorava da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine od 25.000 volti. Zbog njene izuzetno velike snage do strujnog udara može da dođe i ako se uđe u strujno kolo, koje može biti čak i nekoliko metara udaljeno od same kontaktne mreže.
Posledice takvog strujnog udara najčešće su tragične, a godišnje na taj način život izgube tri do četiri, najčešće mlade osobe.
Poslednjih godina često se mladi penju na putničke i teretne vagone duž srpskih pruga kako bi se fotografisali, i gotovo po pravilu takvi slučajevi završavaju se strujnim udarom, a posledice budu najtragičnije, upozorava se u saopštenju.
"Infrastruktura železnice Srbije", kako se navodi, sa svoje strane čini sve što je u njenim mogućnostima da se ovakve nesreće ne događaju, ali i pored znakova upozorenja i obezbeđenja železničkih objekata, neophodno je da se pravila poštuju i da se shvate sve opasnosti od penjanja na vagone, kako bi se izbegle tragične posledice i mladi sačuvali svoje živote.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Dečaci skakali po vagonima, jedan teško povređen"

Izvor: B92, 13.Nov.2018, 00:31

Dečak, koga je udarila struja na ranžirnoj stanici u Makišu, sa teškim povredama prebačen je prvo u Urgentni centar, pa u bolnicu u Tiršovoj...To je saopstila "Infrastruktura železnice Srbije", alpelujući na sve, a posebno na najmlađe, da se ne penju na vagone na prugama, jer na taj način direktno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.