Danas je Dan zaljubljenih

Izvor: juGmedia, 14.Feb.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan zaljubljenih

DAN ZALJUBLJENIH, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg veka nije bio poistovećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.

Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Beli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.

Najromantičnija reč na svetu – francuska reč „amour“

„Amour“, francuska reč za ljubav, proglašena je najromantičnijom reči na svetu prema rezultatima ispitavanja jezičkih stručnjaka obavljenom uoči Dana zaljubljenih.

Za malo je pobedila italijansko „amore“ a italijanski jezik je proglašen najromanticnijim jezikom. „Bellissima“, na italijanskom i španskom „veoma lepa“, je treća najromantičnija reč, a „tesoro“, na italijanskom i španskom „blago“, je zauzela četvrto mesto.

Ispitivanje je sprovelo udruženje „Today Translations“ sa sedištem u Londonu među više od 320 lingvista, javio je Rojters.

Najromantičniji jezik posle italijanskog je francuski dok treće mesto dele španski i engleski.

Tokom iste ankete, stručnjaci su birali i najneromantičniji izgovor reči „volim te“ pa je pobednik Japan sa „vatakussi-va anata-vo ai ssimasu“ dok je na drugom mestu velški sa „ridw i’n di garu di“ i „kaparha“.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Šta rade i kako se provode poznati za Dan zaljubljenih

Izvor: Lepota i zdravlje, 14.Feb.2016

Dan Zaljubljenih, 14. februar, slavi se u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti. Foto: Instagram Pogledajte kako su slavne lićnosti obeležile dan ljubavi…

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.